Enschede

Saxion en Universiteit Twente misschien wel roomser dan de paus: Introductieweken grotendeels online

Terwijl elders in Nederland de introductieweken voor studenten wel degelijk fysiek plaatshebben, zijn Saxion en de Universiteit Twente misschien wel roomser dan de paus.

Eerstejaarsstudenten van Saxion moeten het doen met een virtuele introductieweek. Hiet ziet er naar uit dat de Kick-in van de Universiteit Twente dezelfde kant opgaat. Een meevaller is dat fysieke onderwijs weer mogelijk is. „Een enorme opluchting“, zegt Savan Immink van Saxion.

Saxion-Hogeschool-Enschede-Henk-ten-Harkel
Ingang Saxion Enschede © Henk ten Harkel

Hoi-week

De Hoiweek van Saxion heeft dit jaar van 24 tot en met 26 augustus compleet online plaats. Op een virtuele camping maken de eerstejaarsstudenten kennis met elkaar.

“Vanwege de coronamaatregelen kiezen we ervoor om de activiteiten in- en rond de Saxiongebouwen niet door te laten gaan“, aldus Immink. Ook de 'Hotspot Tour' door Enschede is afgelast. Het is nog onduidelijk of de kroegentocht door kan gaan, de organisatie daarvan ligt namelijk bij verschillende studentenverenigingen.

Kick-in UT

Er blijft nog veel onzeker over de introductieweek van de UT. Deze editie van de zogenoemde 'Kick-in' heeft van 25 augustus tot en met 2 september plaats. De online evenementen van de Kick-in gaan zeker door. In hoeverre de sociale festiviteiten, zoals kroegentochten en feestjes, door kunnen gaan is nog niet bekend. De informatieve events over de UT en de opbouw van de verschillende studies gaan wel door.

De introductieweken mogen dan fysiek in het water vallen, dat geldt niet voor de lessen die daarop volgen. Saxion en UT reageren enthousiast op de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge op 13 augustus. Vanaf 30 augustus is fysiek onderwijs, met kleine beperkingen, weer geoorloofd. De hogescholen kijken uit naar een 'gewoon' studiejaar.

Het nieuws kwam voor de UT niet helemaal als verrassing. “De regering lichtte ons in juni al in om naar de persconferentie op 13 augustus toe te werken, omdat daar meer duidelijk zou worden over fysiek onderwijs. Sindsdien keken we met grote belangstelling naar de coronacijfers in de hoop dat ze laag genoeg blijven om het door te laten gaan“, aldus woordvoerder van de UT Laurens van de Velde.

DSCF2898
Het plein voor het hoofdgebouw van Saxion is binnenkort weer gevuld met studenten © Henk ten Harkel

Verademing

Niet alleen voor de studenten is het besluit een verademing: “De studenten hebben ontzettend veel behoefte om met elkaar te zijn. Maar wij als professoren, docenten en andere medewerkers zijn daar ook enorm bij gebaat.“

Kort na de persconferentie op 13 augustus liet ook hogeschool Saxion al op social media weten “zeer verheugd“ te zijn over het besluit van het kabinet.

Daarnaast zegt studentorganisator van hogeschool Saxion Savan Immink: “Er zijn studenten die al een jaar studeren en nog nooit hun klasgenoten hebben gezien. Voor hen is het een enorme opluchting.“


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.