Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoezo crisis? Voedselbank ziet juist forse daling van aantal cliënten

Han eulderink voedselbank
Han Eulderink is blij met de daling van het aantal cliënten "Voedselbanken zullen altijd nodig blijven ben ik bang, maar deze daling is natuurlijk een goed teken."
Beeld: 1Twente

Het aantal cliënten van de voedselbank zou fors gaan stijgen als gevolg van de crisis. Dat was de verwachting medio vorig jaar. Inmiddels zijn we een jaar verder, maar de meeste voedselbanken zagen allesbehalve een toename in het aantal bezoekers. De Voedselbank Midden Twente zag het aantal klanten zelfs sterk afnemen. Voorzitter Han Eulderink is er blij mee: "Voedselbanken zullen altijd nodig blijven ben ik bang, maar deze daling is natuurlijk een goed teken."

Overheidssteun

Waar er in maart 2020 nog wekelijks 360 kratjes werden uitgedeeld, zijn dat er nu nog maar 280. Naar de exacte reden van de daling is het gissen, zegt Eulderink: "Je ziet deze trend in vrijwel het hele land, met uitzondering van de grote steden in de randstad. Kennelijk draaide de economie toch beter dan we verwachtten en hebben mensen weer werk gevonden. Daarnaast zijn bedrijven dankzij de overheidssteun niet failliet gegaan en bleven de werknemers aan het werk."

Daardoor kregen de voedselbanken niet te maken met de verwachtte 30 tot 40% groei, maar juist met een daling, zoals in Hengelo van liefst 30%. Het verhaal achter die afhakers hoort Eulderink zelden: "Soms krijg je een kaartje van mensen met een bedankje, omdat we hen al die tijd geholpen hebben, van anderen hoor je nooit weer iets. Die vinden het kennelijk vanzelfsprekend dat we dit doen."

“Kennelijk draaide de economie toch beter dan we verwachtten en hebben mensen weer werk gevonden.”

Tenminste Houdbaar Tot

Elke vertrekkende klant is goed nieuws, juist nu helemaal, omdat er relatief weinig aanbod is van leveranciers zoals supermarkten. Als Eulderink al zou willen dan zou hij niet wekelijks 360 kratten met verse producten kunnen vullen. Wél krijgt hij nog genoeg zogeheten 'THT-producten' binnen, waarbij die afkorting staat voor Tenminste Houdbaar Tot: "Daarmee kun je vaak tot vele maanden na die datum nog wel iets. Zo is bijvoorbeeld cola zelfs tot een jaar na die datum nog prima te drinken. Hetzelfde geldt voor producten als koffie en spaghetti."

De huidige daling in bezoekersaantallen zet overigens niet door na de vakantie, denkt de voorzitter: "In september trekt het altijd weer een beetje aan. Ik doe dit werk nu 15 jaar en dat beeld is al jaren hetzelfde. In de vakantiemaanden krijgen mensen vaak wel iets toegeschoven door familie. Dat houdt na de vakantie weer op."

“We moeten snel weten waar we aan toe zijn, omdat er voor de opening nog een nieuwe koel- en vriescel ingebouwd moet worden. Kosten: tussen de 80 en 100 duizend euro.”

Zorgen om verhuizing

Waar Eulderink zich wel zorgen om maakt is de verhuizing. Op 1 januari 2022 moet de voedselbank het pand van Welbions aan de Sloetsweg verlaten hebben, maar er is nog steeds geen vervangende ruimte gevonden. "We zoeken een pand van zeker duizend vierkante meter in Hengelo met een zo laag mogelijke huur. We hebben al panden gezien, onder meer op het Hazemeijerterrein, waarvoor we jaarlijks een ton zouden moeten neertellen. Dat geld hebben we niet. We hebben jaren geluk gehad met Welbions, die ons de ruimte schonk voor het symbolische bedrag van 1 euro, maar nu heeft de wooncorporatie andere plannen met deze locatie. Dat zat er een keer aan te komen."

De voedselbank bedient inwoners van Hengelo, Borne en Hof van Twente. Is het een idee om buiten de gemeente Hengelo te zoeken naar ruimte? Eulderink: "Nee. Het gros van onze cliënten woont in Hengelo, de meeste supermarkten zitten hier en de meeste vrijwilligers wonen in Hengelo. Het is nu al moeilijk om voldoende vrijwilligers aan boord te houden, laat staan als we gaan verhuizen naar pak 'm beet Bentelo."

Politieke markt

Op dinsdag 14 september wordt er een politieke markt gehouden over de voedselbank. Onder meer Eulderink zal dan zijn zegje doen, waarna de raadsleden mogen bedenken of en met hoeveel geld Hengelo de voedselbank zal steunen bij de verhuizing en als tegemoetkoming in de eventuele huurkosten. "We moeten daarna wel snel weten waar we aan toe zijn, omdat er voor de opening nog een nieuwe koel- en vriescel ingebouwd moet worden. Kosten: tussen de 80 en 100 duizend euro. We kunnen de huidige installatie niet verhuizen, omdat die niet aan de nu geldende milieu-eisen voldoet. Daarnaast moet er een laaddok in het pand komen. Daar rijden de vrachtwagens hun spullen op, zodat we niet alles met de hand naar binnen hoeven tillen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.