Hengelo
Cultuur

Beelden Rinus Roelofs blijven behouden voor Hengelo

De acht beelden van de Hengelose kunstenaar Rinus Roelofs, die veel Hengeloërs inmiddels in hun hart hebben gesloten, blijven staan waar ze staan. Op het Stationsplein. De nieuw opgerichte Stanislaus Foundation koopt de werken, die een waarde van 140.000 euro vertegenwoordigen, aan. Daarmee komt een lange zoektocht naar geld ten einde. Tot blijdschap van voorvechter Jan Noltes (ex-voorzitter HeArtpool) en cultuurambassadeur Jeannette Lodeweges, die namens de geldschieter het woord voert.

Rinus roelofs
Rinus Roelofs in april 2020, toen de beelden op het Stationsplein geplaatst werden. © 1Twente

Stanislaus Foundation

Jeannette Lodeweges legt in het kort uit hoe de deal tot stand kwam: "Jan Noltes maakte zich vorig jaar in z'n hoedanigheid als voorzitter van HeArtpool al sterk om de beelden, die in eerste instantie voor bepaalde tijd naar het Stationsplein zouden komen, voor Hengelo te behouden. Uiteindelijk kreeg deze nieuwe stichting hier lucht van en besloot met geld over de brug te komen."

De Hengelose Stanislaus Foundation is volgens Lodeweges 'kakelvers' en heeft de intentie om kunst en cultuur niet alleen in Hengelo, maar wereldwijd te ondersteunen. Dit door bijvoorbeeld subsidies te verstrekken, maar ook door werken aan te kopen, zoals in het geval van de creaties van Roelofs. Lodeweges is behalve woordvoerder van deze nieuwe stichting ook betrokken bij het Lokaal Fonds Hengelo, voorheen Fuldauer Stichting, maar de twee hebben niets met elkaar van doen. Lodeweges kan evenmin vertellen wie er achter de Stanislaus Foundation zit of zitten: "Het belangrijkste is dat deze foundation dit soort mooie dingen kan doen." De aankoop van deze beelden is de eerste actie.

Hieronder een door 1Twente gemaakte reportage van de installatie van de kunstwerken in april 2020.

Tijdelijke verhuizing

Met de aankoop van de beelden is het verblijf ervan op het Stationsplein tot in lengte van dagen gegarandeerd. Over enkele maanden zullen ze wel tijdelijk moeten verkassen in verband met de reconstructie van het marktplein. Tijdens de werkzaamheden wordt de warenmarkt namelijk naar het Stationsplein verplaatst. Lodeweges: "Ons voorstel is om ze naar het grote grasveld van het Prins Bernhardplantsoen te verhuizen. Dat is dichtbij en het is een prachtige plek. De gemeente gaat dit onderzoeken.”

Met aankoop van de beelden door de Stanislaus Foundation hoeven noch de gemeente Hengelo noch andere door Jan Noltes benaderde partijen de knip te trekken. Noltes: "Verschillende kunstminnende partners hadden samen 30.000 euro toegezegd. Daarnaast liep er een aanvraag bij de gemeente voor 70.000 euro. Voor de overige 40 mille zochten we nog sponsoren." Toen de Stanislaus Foundation zich meldde en aangaf het volledige bedrag te willen betalen, sprong Noltes een gat in de lucht: "Daarmee kwam er ineens een eind aan alle onduidelijkheid en kon ik zowel de gemeente als de beoogde sponsoren laten weten dat we geen gebruik hoefden te maken van hun diensten. Iedereen blij."

icon_main_quote_red_glyph

"Verschillende kunstminnende partners hadden samen 30.000 euro toegezegd. Daarnaast liep er een aanvraag bij de gemeente voor 70.000 euro. Voor de overige 40 mille zochten we nog sponsoren."

Jan Noltes over de zoektocht naar geld

Escheriaanse werken

Kunstenaar én wiskundige Rinus Roelofs, die wereldwijd bekendheid geniet vanwege zijn 'Escheriaanse' werken, is ook verheugd dat z'n werken in zijn woonplaats kunnen blijven. "Ze passen bij Hengelo als metaalstad en ze vormen een fraaie entree voor treinreizigers."

Jan Noltes, die eerder dit jaar het stokje als voorzitter van de Hengelose kunststichting HeArtpool overdroeg, had met z'n opvolger Wil Kuipers afgesproken lopende projecten nog af te ronden. Dit was het laatste nog lopende project.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.