Verkeer
Stuur appje
Zoek

COC Twente deelt roze koeken uit in Glanerbrug na 'nagellak-discussie': "Het moet toch kunnen"

COC knoopt praatje aan met mensen op straat in Glanerbrug Foto RTV Oost 2021 08 14 160754 sgqm
Beeld: RTV Oost

Door RTV Oost: Een jonge mannelijke kassière met gekleurde nagellak achter de kassa van een supermarkt in Glanerbrug? De supermarkteigenaar meent dat dit niet kan, omdat klanten er aanstoot aan nemen. Een levensgroot vooroordeel, want na alle ophef wordt duidelijk: Glanerbrug kijkt echt niet op van jongens die nagellak dragen. Dat blijkt uit de gesprekken die het COC vandaag op straat had met inwoners van Glanerbrug.

Genderneutraliteit is geen voer voor hevige discussie in Glanerbrug. Het is ook de ervaring van COC Twente-Achterhoek dat de commotie rondom de 18-jarige supermarktmedewerker Lars, die zijn baan opgaf omdat hem het dragen van nagellak onder werktijd werd verboden, aangreep om op straat in Glanerbrug aandacht te vragen voor normalisatie van genderdiversiteit.

Met andere woorden: COC Twente wil dat vrouwen gelijk worden behandeld als mannen, en andersom. Mannen mogen zich uiten met het dragen van make-up zoals we dat van vrouwen al langer zijn gewend en accepteren.

Incident

Hoewel dat van de week niet het geval was bij de Jumbo-supermarkt, waar Lars per direct opstapte omdat hij niet met gekleurde nagels achter de kassa mocht zitten, blijkt het toch een geïsoleerd incident te zijn geweest. Jumbo bood meteen excuses aan voor de dwaling en Lars vond mét nagellak direct weer onderdak bij supermarkt Coöp, die geen probleem ziet.

Ook uit de gesprekken die het COC zaterdag op straat aanknoopte met voorbijgangers blijkt dat genderdiversiteit in Glanerbrug als volkomen normaal wordt beschouwd . De praatjes verlopen overwegend positief en gemoedelijk van aard, er is weinig discussie en de aangeboden roze koeken worden dankbaar geaccepteerd.

LARS NAGELLAK
Lees ook
Nagellakrel: Inwoners van Glanerbrug vinden het ontslag van Lars niet kunnen

Doel actie COC

"Wij zijn hier niet omdat Lars homo is, maar omdat hij niet zichzelf kan en mag zijn achter de kassa van de supermarkt. Wij vragen hier om begrip voor gendergelijkheid, met als uitgangspunt dat mannen en vrouwen niet van elkaar verschillen, dat ze gelijk worden behandeld en zich op dezelfde manier mogen uiten", licht Freerk Jager de actie van COC Twente-Achterhoek nog eens toe.

Italiaan Salvatore, een van de mensen die op straat wordt aangesproken, vindt het allemaal prima. "Ik woon al 60 jaar in Glanerbrug, iedereen kent mij. Nagellak achter de kassa moet toch gewoon kunnen. Heeft niemand last van."

Een oudere vrouw van in de 70 beaamt dit. "'Laat iedereen doen wat die wil en volgens mij denkt heel Glanerbrug er zo over."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.