Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeërs kamperen al veertig jaar samen: €˜Zoveel meer dan buren €™

418792 download 3 52

De buren van drie verschillende huisnummers in Enschede kamperen al veertig jaar samen. Dat doen ze elk jaar tijdens de dagen rondom Hemelvaart. De Enschedeërs hebben een hechte band opgebouwd. Ik kan mijn buurman midden in de nacht bellen.



Het begon 43 jaar geleden, toen de koppels nieuwbouwwoningen aan de Kienhuislanden in Enschede-Zuid kochten. Omdat de buren elkaar beter wilden leren kennen, besloten ze in 1980 iets te organiseren. Het werd geen buurtfeest en ook geen gezellige borrel. Nee, de echtparen Willink, Husken en Woesthuis pakten het grootser aan met een kampeerweekend in Denekamp in de dagen rondom Hemelvaartsdag. Wat hadden de buren en hun kinderen een plezier. Een traditie was geboren.

De echtparen houden alle kampeerweekenden bij in een speciaal document. Het jaartal, de organisator, de plaats en de bijzonderheden van de veertig tripjes staan genoteerd in een tabel. Zo weten ze precies op welke plekken ze al geweest zijn en wat de hoogtepunten waren.

Dit jaar is anders dan alle andere jaren: het is het eerste jaar zonder Ida, de vrouw van buurman Jan Willink die plotseling overleed in oktober. Het verdriet is groot, maar de buren wilden het kampeerweekend toch laten doorgaan. Ze zijn er voor elkaar.

De Haer
Elk jaar bezoeken de stellen een andere camping, op hooguit een uur rijafstand van hun woonplek. Ze hebben inmiddels een flink aantal campings in Twente, Gelderland en Duitsland gezien. Deze keer overnachten de buren op Camping De Haer in Ootmarsum. Een fijne plek, zijn ze het met elkaar eens. Goed geregeld, Jan! , klinkt het.

Kijk, we hebben geen jaar overgeslagen. Elke keer zijn we op een andere camping geweest , zegt Willem Husken met een glimlach, terwijl hij door het documentje bladert. Weer of geen weer. We gaan elk jaar. En zo lang als het gaat, gaan we hiermee door , vult Jan Willink aan.

De buren uit Enschede zitten in een kringetje op uitklapbare stoelen. Ze drinken koffie en een zakje stroopwafels gaat rond. Een spandoek met de tekst Deze buurt kampeert al 40 jaar met elkaar hangt op de kampeerplek. Het jubileum gaat zeker niet onopgemerkt aan andere campinggasten voorbij.

Zwembad
Het gezelschap heeft deze keer geluk met de weersomstandigheden. De zon schijnt op camping De Haer in Ootmarsum en de temperatuur is zo aangenaam dat de kleinkinderen besluiten een duik in het zwembad te nemen. Met een strandlaken in hun hand rennen ze richting het water.

Het weer is geweldig , zegt Jan Willink, dat is wel eens anders geweest. De buren weten nog goed dat ze ooit een geïmproviseerd pad van liefst zestig pallets aanlegden om van de ene caravan naar de andere caravan te kunnen lopen. Hun veldje was door de vele regenbuien één grote modderpoel.

Barbecueën
Ze verblijven van woensdag tot en met zondag, samen met hun kinderen, kleinkinderen en de aanhang op de camping. Tijdens deze dagen doet de groep sportieve activiteiten als volleyballen en jeu de boules. De kleinkinderen hebben het enorm naar hun zin op de camping. Ik kijk elke keer uit naar dit weekend. We zijn met heel veel kinderen en doen allerlei leuke dingen , vertelt Nils Woesthuis stralend.

Op de donderdag wordt er altijd gebarbecued. Dat gebeurde dit jaar in de dubbele partytent op de kampeerplek. De tent biedt voldoende ruimte voor iedereen, ze zijn tegenwoordig met 29 personen. Het eerste kampeerweekend, in 1980, waren ze nog met z n vijftienen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, vinden de buurmannen en buurvrouwen.

Drempel
De stellen betwijfelen of er in de toekomst nieuwe buren zullen aansluiten. Natuurlijk mogen ze mee, maar omdat we al veertig jaar kamperen en elkaar door en door kennen, is de drempel waarschijnlijk te hoog , zegt Jan, waarna de buren instemmend knikken.

Fietsen
Het blijft niet bij de kampeerweekenden. Waar sommige buren elkaar nauwelijks kennen of een simpele begroeting voldoende vinden, zien de buren van de Kienhuislanden elkaar wekelijks, of zelfs meerdere keren per week. De mannen gaan elke dinsdag fietsen, en nuttigen aansluitend een biertje in het café. De vrouwen drinken geregeld samen koffie en sloegen jarenlang een balletje op de tennisbaan. Verjaardagen en trouwdagen worden nooit overslagen.

De stellen spreken van een goede vriendschap. Ze zijn zoveel meer dan alleen buren. We zijn er voor elkaar. Ik kan mijn buurman midden in de nacht bellen , zegt Husken. De buren zijn niet van plan te verhuizen. Ze hebben het uitstekend naar hun zin in hun straat vol vrienden. En zolang het nog kan houden ze de kampeertraditie erin. Weer of geen weer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.