Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wegen op de schop in Enschede: vanaf nu overlast en vertraging

419053 793563

Vanaf vandaag (maandag 3 juni) is het kruip-door-sluip-door in Enschede. Op meerdere plekken in de stad gaan wegen op de schop en moeten verkeersdeelnemers rekening houden met omleidingen en vertragingen.

Weggebruikers in Enschede moeten vanaf vandaag tot en met het einde van het jaar rekening houden met overlast en vertraging in het verkeer. De schop gaat vanaf maandag op belangrijke plekken in de grond. Het werk aan De Kop (van de Boulevard 1945) en de Raiffeisenstraat begint maandag 3 juni en op 11 juni begint de provincie Overijssel met de Weerseloseweg/Vliegveldstraat, waarover De Twentsche Courant Tubantia vorige week uitgebreid schreef.

De Kop
De werkzaamheden in het centrum van de stad maken deel uit van het grotere plan rondom de Kop van de Boulevard, waar de komende jaren volop gebouwd gaat worden aan een nieuw aangezicht van de binnenstad. Woontorens met in totaal meer dan vijfhonderd appartementen, ondergrondse parkeerplekken met een rotonde. De werkzaamheden aan de Raifeissenstraat stonden ook al veel langer op de agenda, maar worden nu tegelijk met de afsluiting van de Vliegveldstraat/Weerseloseweg uitgevoerd.

Nieuwe woonwijk
Op het voormalige Coberco-terrein langs de Raiffeisenstraat, waar voorheen ook de Welkoop zat, wordt een nieuwe woonwijk neergezet. Dat vraagt om een goede ontsluitingsweg. De opwaardering van de Raiffeisenstraat is ook een uitgelezen kans het drukke kruispunt Hengelosestraat/Deurningerstraat, ter hoogte van het stadskantoor, te ontlasten.

Het vrijliggende tweebaansfietspad dat langs de straat komt te liggen vormt bovendien de ontbrekende schakel tussen de fietssnelwegetappes Enschede-Hengelo - die komt aan bij het Centraal Station - ) en Enschede-Oldenzaal, die bij de fietsstraat Lasonderstraat begint , zegt bereikbaarheidscoördinator Peter Bult.

Voorrang
De bedoeling is dat de Raiffeisenstraat een inrichting krijgt die past bij een 50 kilometerweg. De klinkers maken plaats voor asfalt. De voorrangssituatie op de kruising met de Hengelosestraat wordt omgedraaid: verkeer vanuit de Raiffeisenstraat krijgt voorrang. De Brandweerstraat, die op hetzelfde kruispunt aansluit, wordt een fietsstraat en gaat na het kruispunt over in het vrijliggende fietspad langs de Raiffeisenstraat.

Het kruispunt met de Deurningerstraat verdwijnt en maakt plaats voor een soort rotonde. Door beide kruispunten aan te passen wordt in- en uitrijden van de gedeeltes van de Hengelosestraat en Deurningerstraat tot aan het stadskantoor onaantrekkelijk. Beide straten worden nu gebruikt door verkeer dat door het centrum wil.

Fietsen
Om al deze werkzaamheden in goede banen te leiden worden er omleidingsroutes aangegeven en blijven het centrum en de parkeergarages bereikbaar via de singels. Binnen Enschede wordt mensen aangeraden om de fiets te pakken.

Voor fietsers zijn speciale omleidingsroutes aangegeven , zegt Bult. We moeten voorkomen dat fietsers tussen al het werk door moeten fietsen en daarbij gevaar lopen. De omleidingen zijn kort maar wel ingrijpend.

Bewuste keuze Er wordt al volop gewerkt aan de Oldenzaalsestraat en dat heeft ook invloed op de verkeersstromen in de stad. Dat Enschede de verkeersprojecten gelijktijdig uitvoert is een bewuste keuze , zegt Bult.

Uitvoering rondom de zomermaanden heeft een aantal voordelen. Door de betere weersomstandigheden kunnen we makkelijker doorwerken en indien nodig kunnen er langere dagen bij daglicht worden gemaakt. Daarnaast maken verkeersdeelnemers rond de zomerperiode nog meer gebruik van de fiets. Dit alles verkleint de overlast. We doen het uiteindelijk voor de gebruikers: we maken de wegen mooier en veiliger.

Wegwerkzaamheden
De Raiffeisenstraat en F35 zullen vanaf vandaag tot eind oktober gefaseerd vanaf de kruising Hengelosestraat en kruising Deurningerstraat worden aangepakt. De kruising met de Hengelosestraat gaat vandaag al dicht. Vanwege de aanleg van De Kop gaan de Ripperdastraat, rotonde bij het voormalige Dish Hotel, een gedeelte Haaksbergerstraat en een gedeelte Nijverheidsstraat gaan vanaf vandaag tot het einde van het jaar op de kop.

De rotonde Haaksbergerstraat/Ripperdastraat verdwijnt en maakt plaats voor een kruising met een verkeersregelinstallatie. De ingang van de Van Heekgarage blijft vanaf de Zuidervalzijde wel toegankelijk. De aanpak van de Oldenzaalsestraat tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 is al begonnen en duurt nog tot eind 2019. De N737/Weerseloseweg-Vliegveldweg is vanaf 11 juni tot eind september afgesloten voor verkeer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.