Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Extra beveiligers op trein Zwolle-Enschede na reeks geweldsincidenten

419407 898399 1 1

Na een reeks incidenten met asielzoekers en verwarde personen zet vervoerder Keolis komend jaar extra stewards in om de veiligheid op de spoorlijnen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede te waarborgen. Provincie Overijssel betaalt die extra beveiligers.

Dat blijkt uit antwoorden op Statenvragen van de Overijsselse PVV-fractie. De partij stelde vragen naar aanleiding van een incident waarbij een steward in het Twentse Borne werd mishandeld en Keolis-personeel dat daar woest over was en dreigde met een staking als er niet meer stewards zouden worden ingezet.

Verwarde personenKeolis stelt dat op beide trajecten er vooral incidenten met verwarde personen, drugs en alcoholgebruikers en asielzoekers voordoen. Om meer incidenten te voorkomen en de sociale veiligheid te vergroten hebben Keolis en provincie Overijssel afgesproken gedurende een jaar vier extra stewards in te zetten op de probleemlijnen. Daarmee moet elke rit een steward aanwezig kunnen hebben. Parallel daar aan vraagt de provincie aan de betrokken ministeries (Infrastructuur en Milieu en Justitie en Veiligheid) om extra geld om de problemen aan te pakken.

Steward
De afspraak tussen concessieverlener provincie Overijssel en vervoerder Keolis was al dat elke trein op beide lijnen een steward aan boord heeft; de praktijk bleek afgelopen maanden echter weerbarstiger: op een kwart van de treinen ontbreekt volgens Keolis-medewerkers een veiligheidsmedewerker.

Commissaris van de Koning Andries Heidema stelt dat Keolis zonder overleg is gaan schuiven met stewards; er zijn extra stewards ingezet op vermeende risicoritten met als gevolg dat op andere ritten geen stewards meer zaten. Overijssel heeft Keolis daar volgens Heidema op aangesproken.

Beboeten
Een steward heeft een BOA-bevoegdheid en mag zodoende passagiers beboeten en aanhouden. Het bestek van de concessie stelt dat op elke rit een steward aanwezig moet zijn. Alleen als zich tijdens een rit incidenten voordoen die het nodig maken dat een steward achterblijft op een station, rijdt de trein zonder steward verder om rituitval te voorkomen. Naast de stewards is er in de Keolis-treinen tussen Zwolle en Kampen en Enschede ook cameratoezicht en werkt de vervoerder met een veiligheidsplan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.