Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Domijn en Saxion maken duurzame woningen in Enschede

419543 711807 3

Het isoleren van een woning gaat meestal zo: na een paar weken hard werken is het hele huis warm ingepakt. De werklui kloppen het stof van hun kleren en vertrekken. Dan rijdt de verhuiswagen voor, de nieuwe bewoners trekken erin en zetten alle ramen open.

Zo gaat het vaak, realiseerde woningcorporatie Domijn zich. In heel Twente staan duizenden woningen die gebouwd zijn in de jaren 50, begin jaren 60. Enorme bedragen zijn nodig om al die naoorlogse huisjes te isoleren, maar een deel van die isolatie is helemaal niet nodig.

Traditioneel pakken we het hele huis in. We isoleren zo goed mogelijk. Vervolgens zeggen mensen: ik vind het veel te warm in de slaapkamer. Het scheelt aanmerkelijk in de kosten als je alleen doet wat nodig is , zegt Pascal ten Berge namens Domijn. Je zou de benedenverdieping beter kunnen isoleren dan de slaapkamers, bijvoorbeeld. Thermisch compartimenteren, noemen we dat. Het is een nieuwe fase op weg naar meer duurzaamheid. De vraag is: wat moet je doen en wat kun je laten? Daar is niet één oplossing voor. Wat is haalbaar en betaalbaar, dat is de vraag.

Experiment
Om dat allemaal uit te vinden, voert Domijn samen met Saxion een experiment uit in vier rijtjeswoningen in de Vlasstraat en Hennepstraat. De doodgewone huizen zijn de afgelopen weken kleine laboratoria geworden. Elk huis is voorzien van verschillende soorten duurzame oplossingen.

Verschillende soorten warmtepompen, infraroodverwarming, isolerend behang aan de binnenmuur en in de keuken. Dat is goedkoper dan aan de buitenkant isoleren en een nieuw behangetje is minder ingrijpend voor bewoners dan een complete verbouwing. Zonnepanelen natuurlijk en geen gas meer. Alle kieren worden dichtgestopt. Dat alleen al zorgt voor een geweldige energiebesparing zonder al te grote uitgaven, zegt duurzaamheidsexpert Gerard Salemink, die namens Saxion het project begeleidt.

Nadat alle aanpassingen geïnstalleerd waren, zijn overal sensoren aangebracht die exact bijhouden wat de bewoners straks doen. Zetten ze een raampje open, wanneer en hoe lang? Laten ze de deur naar de gang urenlang openstaan? Blijft de kraan een tijdje lopen en hoe hoog wordt de thermostaat gezet? Dankzij allerlei computermodellen kan na een jaar of twee redelijk nauwkeurig worden vastgesteld waar de meeste energieverspilling zit. Waar je dus goed moet isoleren, waar het best wat minder kan en welke energiebesparende apparaten maximaal resultaat halen.

Testwoning
In de vier testwoningen zijn Domijn en Saxion op zoek naar het ei van Columbus. Andere woningbouwverenigingen kijken belangstellend mee, want allemaal moeten ze in 2050 hun woningbezit gasloos en zoveel mogelijk energieneutraal presenteren. De categorie huizen gebouwd voor 1964 is een lastige voor de corporaties. Te goed om te slopen, maar duur om te isoleren. Als dat vele miljoenen goedkoper kan, dan graag.

De huizen aan de Vlasstraat en Hennepstraat worden straks gewoon bewoond, waarbij de bewoners vooraf goed bijgepraat worden over hun nieuwe onderkomen. Hun gedrag wordt immers voortdurend bijgehouden. Als ze een uur onder de douche staan met alle ramen en deuren open, wordt dat ergens vastgelegd in een grafiekje. De mensen die er gaan wonen moeten ons toestemming geven om alles te registreren , zegt Ten Berge. Bewoning is de laatste stap in het proces. Tot nu toe overtreffen de resultaten al alle verwachtingen, de investering kan waarschijnlijk de helft goedkoper, maar we willen ook weten hoe de aanpassingen door echte bewoners worden ervaren.

Warmwatersysteem
Om maar eens wat te noemen: je kunt een heel energiezuinige warmwatersysteem hebben, maar als het een uur duurt voor het water warm is, gooit dat je ochtendprogramma behoorlijk in de war. De bewoners die straks de huizen gaan testen komen waarschijnlijk niet van de reguliere wachtlijst, maar worden geworven, bijvoorbeeld via een aparte advertentie. Domijn zou graag een paar verschillende soorten bewoners hebben.

Een gezinnetje en een één-of tweepersoonshuishouding. Over een maand of twee mogen ze verhuizen. En als ze dan direct alle ramen en kranen openzetten, vindt Domijn dat prima.

Woningcorporatie Domijn
Woningcorporatie Domijn huisvest zo n 30.000 mensen in Enschede, Haaksbergen en Losser. Domijn heeft 15.500 woningen in bezit. De corporatie maakt ook deel uit van WoON Twente, waar de vijftien grote corporaties in verenigd zijn. In heel Twente hebben woningcorporaties in totaal bijna 80.000 woningen in bezit, die allemaal op termijn in meer of mindere mate moeten worden verduurzaamd. Sommige woningen hebben al een groen label en moeten nog een klein stapje maken, andere komen van ver, zoals de jarenvijftigwoningen. Meerdere corporaties experimenteren met oplossingen en delen hun bevindingen in WoON Twente. Daaronder nul-op-de-meterwoningen, projecten voor portiekflats en lawaailoze buitenunits voor warmtepompen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.