Hengelo
Cultuur

Na veertien jaar eindelijk weer ‘n kijkje in de kunstenaarskeuken

Veertien jaar heeft de liefhebber er op moeten wachten, maar volgend weekend is er weer een Open Ateliers Hengelo. Maar liefst 38 Hengelose kunstenaars stellen hun ateliers open voor iedereen die wil zien hoe ze te werk gaan.

OAH Strootbeekweg 190
Om de tocht langs de 21 locaties extra aantrekkelijk te maken, kun je op de Strootbeekweg 190 picknicken. © Hiske Loomans-de Sonnaville

Slaapkamer

Dat laatste wil organisator Hiske Loomans-de Sonnaville graag nuanceren: “Een aantal kunstenaars werkt in de eigen slaapkamer. Daar wordt het lastig om honderden bezoekers te ontvangen. Zij wijken speciaal voor deze twee open dagen uit naar andere locaties. De 38 kunstenaars zijn te vinden op 21 plekken in en om Hengelo.”

‘Er was steeds geen geld’

Samen met Geke Buis, Ria Geerdink, Heleen Redderhof en Onno Dirks heeft Loomans de organisatie van deze kunstzinnige dagen op zich genomen. Maar waarom werd er sinds 2007 geen nieuwe Open Ateliers Hengelo gehouden? Loomans: “Voor zoiets omvangrijks is gemeentelijke subsidie nodig en dat geld was er steeds niet. Ik was er in die tijd als kunstenaar bij betrokken en vond het vorig jaar weer tijd worden voor een vervolg. Ik heb een subsidieaanvraag gedaan. Dat was verschrikkelijk veel werk, maar de aanvraag werd gelukkig gehonoreerd… En toen brak corona uit en hebben we de 2020-editie naar dit jaar moeten verplaatsen.”

icon_main_quote_red_glyph

"Veel kunstenaars werken in tochtige ruimtes, dus met de ventilatie zit het wel goed."

Hiske Loomans-de Sonnaville

Tochtige ruimtes

Hoewel virus nog altijd niet bedwongen is, gaat het Hiske en co dit jaar wel lukken met hun Open Ateliers Hengelo. “We nemen de coronaregels uiteraard in acht, maar we maken het onszelf niet al te moeilijk: we zitten deels buiten en veel kunstenaars werken in tochtige ruimtes, dus met de ventilatie zit het wel goed”, lacht Loomans, die gespecialiseerd is in beelden en sieraden.

icon_main_info_white_glyph

Meer weten?

Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus worden de Open Ateliers Hengelo gehouden en dan zetten liefst 38 kunstenaars tussen 11.00 en 17.00 uur de deuren van hun atelier open voor iedereen die langs wil komen. Bij Hengelo Promotie en in de bibliotheek liggen flyers waarop je kunt zien waar je moet zijn. Zie ook: openateliershengelo.nl

Kasbah

Het weekend wordt vrijdag 20 augustus om 16.00 uur afgetrapt bij Hengelo Promotie met de onthulling van een fotowand. Hierop staan foto’s van speciaal voor dit weekend door de deelnemende kunstenaars gemaakte miniaturen. Loomans: “De naam van de kunstenaar staat erbij. Zo kun je kiezen van welke kunstenaar je graag meer werk wilt zien in zijn of haar atelier.” De miniaturen zelf zijn tot en met 26 september te zien in de tijdelijke expositieruimte ‘Kunst in de Kasbah’ aan de Bazaar 8 in Groot-Driene. Voor openingstijden, zie de website.

Picknicken

Om de tocht langs de 21 locaties extra aantrekkelijk te maken, kun je op de Strootbeekweg 190 picknicken. Neem zelf je brood en beleg mee, koffie en thee staan in de keuken klaar. “Het is het laatste weekend van de vakantie. Daar hebben we als organisatie bewust voor gekozen. De meeste mensen zijn door hun vakantiegeld heen. Dan doe je dus iets wat niets kost. En zo’n picknick maakt het ook leuk voor de kinderen.”

Hiske Loomans
Hiske Loomans-de Sonnaville: “Een aantal kunstenaars werkt in de eigen slaapkamer. Daar wordt het lastig om honderden bezoekers te ontvangen." © Uitsnede foto Bert Bertelink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.