Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Pianolegende Stephen Kovacevich in Enschede: €˜Man is een van de groten €™

419701 917321

Pianolegende Stephen Kovacevich was donderdag in het Enschede. In het Muziekcentrum gaf hij een masterclass voor zes jonge pianisten uit de hele wereld. Florian Verweij was de eerste. Hij heeft een venster opengezet.

Heb je wel eens onenigheid met je leraar? Stephen Kovacevich (78), internationaal meesterpianist, vraagt het met ondeugende ogen aan de jonge Nederlander Florian Verweij. Als het iets te lang stil blijft, geeft hij zelf maar het antwoord. Dat zou je toch eens moeten hebben. Ga volgende week eens met hem praten.

PlezierHet plezier straalt van de oude meester af, zoals hij daar op een kruk op het podium zit. Met gesloten ogen soms, soms met een pijnlijk vertrokken gezicht, maar vooral ook als een kind zo blij als zijn adviezen worden opgevolgd.

Beautiful, beautiful , klinkt het dan over het kleine podium waar de vleugel hem maar matig bevalt. Veel te hard. Wie zet zo n dingen hier neer? , zegt hij in de pauze. Goed pianospelen begint met goed gereedschap.

Vier dagen is hij in Twente, Stephen Kovacevich die in het begin van zijn grote carrière nog Stephen Bischop heette. Zelf kreeg hij ooit een masterclass van de grote Vladimir Horowitz, nu is hij zelf wereldwijd geliefd als pianist en pedagoog. Na de masterclass van donderdag, volgt zaterdag nog een optreden in International Piano Series in de Waterstaatskerk in Hengelo.

Pianotalenten
Drie kwartier werkt hij met Florian Verweij (22). Vijf andere pianotalenten, onder meer uit Kazachstan en Turkije, volgen. Verweij, student bij Jan Wijn in Amsterdam, heeft naar de masterclass uitgekeken. Of ik hem kende? De naam wel, zijn spel niet. Maar toen ik hem opzocht op internet, sloeg ik echt achterover. Die man is echt een van de groten van zijn generatie, de verbinding ook met de grote pianisten van de twintigste eeuw.

Met zijn interpretatie van een sonate van Beethoven kan hij de oude meester niet echt overtuigen. Te voorzichtig, te schools en te braaf, vindt Kovacevich. Meer expressie en tempo wil hij horen, meer vrijheid ook in het spelen van de noten, zoals die ooit door Beethoven zijn opgeschreven. Die man gold zelf als een uitgesproken wilde pianist. Pianissimo (zeer zacht) is bij hem zeer zacht en zelfs nog zachter. Hij speelde soms zelfs de snaren van zijn vleugel kapot. Iets daarvan zou ik ook bij jou willen horen.

Ankedotes
Tussen de adviezen door zijn er de anekdotes. Over een leerlinge van 9 jaar die gewoon speelt wat ze zelf mooi vindt en celliste Jacqueline du Pré met wie hij vaak optrad. Jacky zei altijd: Als de componist stopt, is het stuk van mij . Muziek betekent vrijheid. Die moet je ook durven nemen. Doe niet alleen wat je docent zegt, doe ook wat je zelf mooi vindt, ook al is het misschien verkeerd.

Het resultaat is verbluffend. Verweij speelt alsof zijn leven er vanaf hangt. Je lijkt wel een andere persoon , zegt Kovacevich. Kijk maar naar de mensen in het publiek. Die vinden dat ook. Als de geplande drie kwartier voorbij zijn, roept hij dat hij meer tijd wil.

Enthousiasme

Waarom stoppen? Kunnen we niet doorgaan? Florian Verweij moet er na afloop nog om lachen. Geweldig dat enthousiasme, na al die jaren. Of hij volgende week echt met zijn docent gaat praten? Reken maar van wel. Er is vanmiddag een venster opengezet. Dat krijgt je niet zo maar weer dicht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.