Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede zet psychologen in tegen dumpen afval

419952 ensch

In de hoop afvaloverlast in Enschede te stoppen schakelt de gemeente gedragspsychologen in. Zij komen met maatregelen die inwoners onbewust aanzetten tot goed gedrag. Dat antwoordt het college op vragen van de fracties van de PVV, het Democratisch Platform en de Groep Versteeg.

Ook B en W ergeren zich aan alle afval naast ondergrondse containers. Maar het loopt in Enschede niet de spuigaten uit, integendeel. Op veel plaatsen komen niet of nauwelijks illegale bijplaatsingen voor , aldus het college in de antwoorden aan de PVV, het Democratisch Platform en de Groep Versteeg. Dat er afval wordt gedumpt is echter een gedragsprobleem. En dan maakt het niet uit hoeveel ondergronds containers een gemeente heeft en hoe stipt die containers worden geleegd.

Landelijke aanpak
Dat gedragsprobleem wil het college aanpakken en dat gebeurt met hulp van gedragspsychologen van het bureau Dijksterhuis & Van Baaren. Dat bureau helpt landelijk bij de aanpak van zwerfafval en werkte eerder met het adviesbureau IPR Normag aan een maatregelenpakket tegen bijplaatsingen van afval . Dat gebeurde in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Reinigingsdiensten.

Hotspots
In Enschede maken de gedragspsychologen een plan voor 25 containerlocaties met veel overlast: de hotspots. De maatregelen zijn gebaseerd op gedragsbeïnvloeding. Dat gebeurt bijvoorbeeld met containertuintjes , ofwel perkjes met kunstgras en kunstbloemen rondom ondergrondse containers. De gedachte is dat inwoners de fleurige perkjes onbewust associëren met schoon en netjes en minder geneigd zijn afval achter te laten.

Proef
Op enkele plekken is vorig jaar proefgedraaid met containertuintjes, maar dit leidde niet overal tot resultaat. Bij het winkelcentrum Boswinkel werd afval op de kunstbloemen gezet. Aan de Hoge Bothofstraat daarentegen werkt het tuintje wel. Hoe gedragsbeïnvloeding wordt toegepast kan dus per hotspot verschillen. Een uitwerking volgt dit najaar.

Diftar
In het najaar worden ook reeds genomen maatregelen geëvalueerd. Met de invoering van diftar (gedifferentieerd tarief) in 2017 zijn aan het gemeentelijke handhavingsteam twee buitengewoon opsporingsambtenaren toegevoegd die zich alleen met gedumpt afval bezighouden. Uit de beantwoording van het college blijkt niet dat de uitbreiding van het team veel effect had. In 2018 zijn 162 boetes uitgedeeld, een jaar eerder 220. Ter vergelijking: inwoners deden per jaar meer dan 6000 keer melding van afvaloverlast. De pakkans is dus klein.

Boetes
Een strafbeschikking heeft alleen effect als de dumper van het afval op heterdaad wordt betrapt. Een envelop met een naam en adres in een vuilniszak is niet genoeg als de verdachte ontkent. Het college onderzoekt of er bestuurlijke boetes op te leggen zijn. Dan draait de bewijslast om: de verdachte moet aantonen dat hij geen afval wegsmeet. Dat onderzoek moest in 2018 klaar zijn, maar door gebrek aan geld en capaciteit lukte dat niet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ton Hamelink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.