Twente
Hengelo
Cultuur

85 jaar oud Twentekanaal geëerd met anderhalf uur durende film

Het Twentekanaal werd 85 jaar geleden geopend, na zes jaren van noeste arbeid. Honderden werkloze arbeiders begonnen op 12 maart 1930 met het onder erbarmelijke omstandigheden graven van een waterweg van Enschede tot de IJssel bij Zutphen. Op 26 augustus 1936 werd het kanaal geopend. Precies 85 jaar later is er op donderdag 26 augustus 2021 de première van een aan dit kanaal gewijde documentaire.

Twentekanaal sluis
De sluis bij Delden © archief

'Moeite waard'

De film 'Het Twentekanaal, en de geschiedenis van de Overijsselse waterwegen' wordt die dag tweemaal vertoond in de filmzaal van MFA ’t Berfelo aan het Apolloplein in Hengelo. Martin de Ruiter, voorzitter van de organiserende Videofilmclub Hengelo, is blij met het resultaat: "Ik heb de film al gezien. Hij duurt maar liefst 1,5 uur, maar als je geïnteresseerd bent in het onderwerp is ie meer dan de moeite waard."

Walter Tuenter

De film is gemaakt door leden van de Videofilmclub Hengelo onder redactie en regie van Walter Tuenter en laat zien hoe de ontwikkeling van de Twentse industrie de behoefte aan transport deed toenemen. De film besteedt niet alleen aandacht aan het Twentekanaal, maar ook aan de eerder aangelegde spoorverbindingen naar het westen en het Duitse achterland en de aanleg vanaf 1851 van het Overijssels kanaal vanaf Zwolle naar Almelo en Coevorden.

icon_main_quote_red_glyph

"Hij duurt maar liefst 1,5 uur, maar als je geïnteresseerd bent in het onderwerp is ie meer dan de moeite waard."

Martin de Ruiter, voorzitter Videofilmclub Hengelo

Twee vertoningen

Martin de Ruiter: "We willen iedereen die de film wíl zien ook de kans geven om hem te zien, vandaar dat we de film die donderdag tweemaal vertonen. Vanwege de coronabeperkingen kunnen er per keer maar dertig mensen aanwezig zijn. Mocht er meer animo zijn, dan komt er behalve een vertoning om 14.00 uur en een om 19.00 uur mogelijk nog een derde vertoning bij. We willen in elk geval alle betrokkenen de kans bieden de film te zien. Denk dan met name aan de makers, de geïnterviewden en de sponsoren."

Containerschip Martinique

De film wordt afgesloten met beelden geschoten vanaf het dek van containerschip Martinique tijdens de reis van Hengelo naar Eefde. De Ruiter: "Op die manier krijgt de kijker een fascinerend beeld van de huidige bedrijvigheid langs de oevers van het kanaal én wat het wonen langs de drukbevaren route betekent."

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

Mensen kunnen zich aanmelden door voor 23 augustus een mail te sturen naar vfchengelo@gmail.com. Mochten mensen de film op een later moment willen zien, dan kan dat: hij wordt te zijner tijd ook vertoond in Museum Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.