Enschede
Politiek

Verdelg het jacobskruiskruid rond boerenland

Het verhaal van boer Henk Aalpol uit Usselo over het giftige jacobskruiskruid vorige week op de website van 1Twente vindt weerklank. Aalpol maakt zich ernstig zorgen over de oprukkende plant in bermen, op braakliggende grond en in weiden en de gevolgen voor zijn vee. Raadslid Alberto Blömer van de PVV is gealarmeerd door dat verhaal en vraagt het College van Burgemeester en Wethouders of hij bereid is de plant te bestrijden.

A004 08100953 C189 00 02 06 13 Still005
Boer Henk Aalpol rooit het jakobskruiskruid voordat hij gaat maaien. © Still 1Twente

Plaag

Volgens Aalpol is het dit jaar raak. Het jacobskruiskruid groeit uit tot een plaag voor boeren of beter: voor hun vee. Het kruid blijft ook in gedroogde vorm giftig. De vrees is dat de plant bij het maaien in het hooi terecht komt en zodoende in het veevoer. Vandaar dat de boer uit Usselo voor het maaien zijn wei inspecteert op de aanwezigheid van de plant en ze handmatig verwijdert.

A004 08100953 C189 00 01 59 23 Still004
De boer uit Usselo vreest de opmars van de plant en maakt zich zorgen over de gevolgen voor zijn vee. © Still 1Twente

Zwaar gedupeerde boeren

De PVV’er wil van het stadsbestuur weten of er actie komt om de ‘zwaar gedupeerde’ boeren te helpen. Elders in het land vragen LTO’s (Land-en Tuinbouworganisatie) om maatregelen. Die bestaan dan bijvoorbeeld uit het extra maaien van bermen in de buurt van weiden waar vee graast.

Veel insecten

Wegbeheerders plantten ooit jacobskruiskruid, omdat het een prachtige plant is voor versteviging van bermen, maar dat gebeurt inmiddels niet meer. Inmiddels zijn gemeenten en Rijkswaterstaat overgegaan naar ecologisch maaibeleid waardoor planten, inclusief het jacobskruiskruid, volop in bloei kunnen komen. Daarbij is het kruid voor vlinders en andere insecten een zeer waardevolle plant.

A004 08100953 C189 00 04 18 07 Still006
Zo ziet een beginnend plantje eruit. © Still 1Twente

Facebook

Reacties op Facebook over het door 1Twente geplaatste artikel lopen sterk uiteen. Een groep neem het op voor de boeren en ziet de opmars van het jacobskruiskruid als een reële bedreiging. Maar er zijn er ook die maatregelen ‘sterk overdreven’ vinden.

Maaien

Toch wenst PVV’er Blömer antwoord op de vraag of het college aan de wensen van de boeren tegemoet wil komen door het jacobskruiskruid in bermen weg te maaien of anderszins te verwijderen in de buurt van boerenland.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.