Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zakentycoon Sanderink en zijn ex vechten verder in de modder

420309 917953

Het komt niet meer goed tussen zakentycoon Gerard Sanderink uit Enschede en ex-vriendin Brigitte van Egten. Beide ex-geliefden vlogen elkaar dinsdagmiddag tijdens de voortzetting van het kort geding spreekwoordelijk opnieuw in de haren.

Bij de eerste behandeling, op 3 april, werd er al flink met modder gegooid tussen partijen. Inzet was rectificatie: Sanderink zou Van Egten ten onrechte hebben beschuldigd van fraude en seks met Afrikaanse mannen. Van Egten pikt dat niet en wil dat Sanderink dit recht zet. Ook tijdens de tweede zitting was het van dik hout zaagt men planken.

Leven verwoestAan het slot van de zitting dinsdagmiddag zei Van Egten(65) met verstikte stem: Gerard wil mij kapot maken. Mijn leven is verwoest. We hadden een testament op elkaar en dan gebeurt er dit. Ik ben sociaal gezien volledig geïsoleerd. Gerard accepteert niet dat vrienden en kennissen die we gezamenlijk hadden ook nog met mij omgaan. Iedereen is bang voor hem. Er zijn minstens 60 mensen die door deze affaire hun baan kwijt raken, of failliet gaan.

Het ging volgens Van Egten helemaal mis nadat Sanderink, wiens vermogen door Quote op 620 miljoen euro wordt geschat, een nieuwe vriendin kreeg: Rian van Rijbroek. Deze Brabantse werpt zich op als cyberexpert en zou Sanderink opstoken tegen zijn ex Van Egten.

De voortzetting van de zaak gebeurde dinsdagmiddag buiten aanwezigheid van Sanderink zelf. De eigenaar van IT-bedrijf Centric en grootaandeelhouder van beursfonds Oranjewoud waartoe ook bouwconcern Strukton behoort liet de behandeling over aan zijn nieuwe advocaat, mr. Jan Boogaard. (De tekst gaat onder de foto verder)

Bonus
Bogaard ging flink los op Van Egten. Hij beschuldigde haar van wanbeleid bij Dutch Solar Systems (DSS) in Goor, waar Van Egten directeur was en dat eigendom is Van Sanderink. De administratie zou niet op orde zijn en Van Egten zou een ondergeschikte opdracht hebben gegeven een bonus van 72.000 euro naar haar bankrekening over te maken, terwijl de jaarrekening nog niet was vastgesteld en Sanderink daarvoor als eigenaar geen toestemming had gegeven. Van Egten weersprak het niet. Ik had met Gerard de afspraak dat ik jaarlijks 10 procent van de brutowinst in de vorm van een bonus zou krijgen. Het was gewoon afspraak.

Gambia
Ook zou Van Egten via Sanderinks Duitse bedrijf Wagner Solar, waarvan ze ook directeur was, grote risico s hebben genomen met leveranties aan een dochterbedrijf van Wagner in Gambia. Daardoor zou een vordering ter hoogte van zes ton grotendeels oninbaar zijn. Volgens Boogaard heeft Van Egten gefaald als bestuurder en kan er daarom geen sprake zijn van een rectificatie waarin wordt gesteld dat Van Egten van onbesproken gedrag is en dat Sanderink het volste vertrouwen in haar heeft als bestuurder van zijn bedrijven.

Ontslagen
Sterker, Brigitte van Egten is geen directeur meer van Sanderinks bedrijven Dutch Solar Systems (DSS) in Goor en Solar in Duitsland. Ze is op 9 april door Sanderink op non-actief gesteld en een week later op staande voet ontslagen. Sanderink handelde daarmee in tegenspraak met wat bij beweerde in een interview in De Twentsche Courant Tubantia van 5 april twee dagen na het eerste kort geding - zegt Van Egtens advocaat Philippe Schol. Sanderink wekte in deze krant de indruk, dat Van Egten als bestuurder kon aanblijven als vast zou komen te staan dat ze niet had gefraudeerd. Maar op dat moment was Sanderink al bezig Van Egten er uit te wieberen , aldus Schol.

Laster
En dat terwijl Schol het eens was met de toenmalige advocaat van Sanderink over een rectificatie, zo beweert Schol. Sanderink zou zich in die rectificatie verontschuldigen van de door hem gedane verklaringen over Van Egten. Hij hield zich volgens Schol niet aan die afspraak. Sterker nog, hij is juist doorgegaan met het belasteren van Van Egten.

Brigitte van Egten zelf zegt, dat alles wat ze heeft aangeraakt kapot moet van Sanderink. Hij is nu ook DSS kapot aan het maken. Een aannemer die er aan het verbouwen is, wordt niet meer betaald en leveranciers moeten aantonen dat ze echt opdracht hebben gehad.

Medimate
De ruzie met Van Egten heeft volgens Van Egten ook gevolgen van het hightechbedrijf Medimate in Enschede, dat in 2015 na een bankroet werd overgenomen door Sanderink en van wie de directie wordt gecoacht door Van Egten.

Medimate ontwikkelt technologie met behulp waarvan manisch-depressieve patiënten via een thuistester het lithiumgehalte in hun bloed kunnen meten. Gerard heeft ze zondag een mail gestuurd met mededeling dat hij de financiering stopzet, omdat ik hem financieel heb leeggeplunderd. Dat bedrijf gaat dus failliet. De mensen die er werken kunnen hier helemaal niets aan doen.

Niet onderbouwdHet door Van Egten genoemde aantal van 60 mensen die hun baan zouden zijn kwijtgeraakt omdat ze Sanderink niet openlijk zouden hebben gesteund in zijn kruistocht tegen zijn ex, werd door Van Egten niet verder onderbouwd. Wel zeker is dat er recent bij Centric drie directieleden vertrokken van wie wordt beweerd dat ze niet accepteerden dat Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek een steeds belangrijker rol gaat spelen bij de automatiseerder.

Of Gerard Sanderink inderdaad moet rectificeren, blijkt op 25 juni. Dan doet de kort gedingrechter K. Haarhuis uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.