Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeër Hans Assink brengt boek uit met columns: €˜Het is een wandeling door de tijd €™

420554 918121

Hans Assink schreef sinds 2003 zo n 850 columns in Huis aan Huis. Tweehonderd zijn gebundeld in het boek Kollum. Het is een wandeling door de tijd.

1. Waarom nu een boek?
Er is geen directe aanleiding. Ik kreeg regelmatig vragen waarom ik mijn columns niet bundel en dacht: Waarom niet ? Ik ben alle columns nog eens gaan lezen. Dat was overigens best leuk. Veel dingen wist ik niet meer, maar bij het teruglezen, dacht ik vaak: Oh ja, dat speelde toen . Je maakt een wandeling door de tijd.

2. Was het moeilijk uit zoveel columns een selectie te maken? Dat viel wel mee. Ik was er snel over uit de eerste vijftien te nemen, om het begin te markeren. De eerste gaat over Jan Mans, toen burgemeester. Hij kreeg veel kritiek van de raad, omdat hij door vakantie in Nieuw Zeeland verstek liet gaan bij de nieuwjaarsreceptie. Ik heb geschreven dat ze hem lekker tussen de kiwi s moesten laten zitten. Een van die eerste columns ging over Femke Halsema. Ik vond dat ze de eerste vrouwelijke premier moest worden. De laatste column gaat over de Gele Hesjes in Enschede.

3. Gaan je columns alleen over kwesties in Enschede? Vaak wel, maar ik belicht ook zaken die ergens anders spelen. Over Trump bijvoorbeeld, of Syrische vluchtelingen. Het is mijn wekelijkse keek op de week. Vaak met een knipoog, soms kritisch.

4. Hoe lang schrijf je al? In de schoolkrant van de G.J. van Leeuwschool schreef ik al stukjes. Later in de wijkkrant t Ribbelt. Ik heb fysiotherapie en rechten gestudeerd, maar beide opleidingen niet afgemaakt. Ik heb lang in de horeca gewerkt en begon daarnaast in 1990 bij de kabelkrant van Tubantia. Vanaf 2002 heb ik me helemaal op schrijven toegelegd. Eerst bij Twente Vandaag van De Telegraaf. Sinds 2007 werk ik voor onder andere Huis aan Huis en Tubantia en heb ik mijn eigen tekstbureau.

5. Vanmiddag om 16.00 uur is de presentatie van je boek bij café Jansen en Janssen. Een speciale reden waarom Marti ten Kate het eerste exemplaar in ontvangst neemt?
Omdat het boek hard moet gaan lopen, haha. Marti is sympathiek en joviaal in omgang. Zo geeft hij ook trainingen. Ik was een luie voetballer, maar heb mede door hem zeven hele marathons kunnen lopen. Ik deel het nodige met hem. Zo kijk ik ook aan tegen Terschelling, waarvan een foto op de cover prijkt. Ik kom er al vanaf mijn geboorte. Die foto op het strand heeft wel iets symbolisch. Ik fiets met losse handen en moet mijn evenwicht zien te bewaren. En het lijkt of ik een wolk probeer te pakken. Het is net als bij schrijven. Je kunt niet alles in woorden vangen, maar het wél proberen.

Kollum, ongrijpbare columns van Hans Assink. Prijs 16,95 euro. [email protected]

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.