Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Huisvesting €˜kwetsbare mensen €™ in Enschedees woon-zorgcentrum lijkt bijna onmogelijk

420807 916009

De plaatsing van kwetsbare mensen in het woon-zorgcentrum Broekheurnerborch per 1 augustus lijkt door de verwachte bezwaren tegen een bestemmingsplan bijna onmogelijk.

De omstreden huisvesting van 37 mensen met psychische problemen in het woon-zorgcentrum Broekheurnerborch aan de Rechterveldbrink kan door de gemeente juridisch weliswaar niet worden tegengehouden, toch kan de opvang door de verwachte bezwaren tegen de aanpassing van het bestemmingsplan wel eens flink worden vertraagd.

Het mogelijke uitstel van de huisvesting heeft te maken met de aanpassing van het bestemmingsplan dat voor het plan Broekheurnerborch noodzakelijk is. Het huidige bestemmingsplan heeft de bestemming maatschappelijk en staat beschermd wonen in principe niet toe. Daar is een door de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW) aan te vragen afwijkingsbesluit voor nodig. Die procedure dient binnen acht weken te zijn afgerond met een besluit door het college van burgemeester en wethouders. Daarna kan gedurende zes weken bezwaar tegen het afwijkingsbesluit worden aangetekend.

Hindernis? Dan wordt 1 augustus inderdaad kort dag, maar dan beginnen we desnoods later , zei wethouder Jurgen van Houdt woensdagavond. Hij zei dat na een drukbezochte ingelaste commissievergadering over het huisvestingsplan. De wethouder zei bij die gelegenheid dat de gemeente Enschede de opvang van psychisch kwetsbare mensen aan de hand van het bestemmingsplan niet kan tegenhouden. De aanpassing van het bestemmingsplan lijkt geen onoverkomelijke hindernis.

Van Houdt gaf ook aan rekening te houden met het indienen van een aanzienlijke hoeveelheid bezwaren van omwonenden. Dat vergt de nodige tijd, beaamde de bestuurder. Die kunnen we dan benutten voor goed overleg en contact met de buurtbewoners , zei Van Houdt.

Rumoerig
De rol van de gemeenteraad rond de huisvesting en het bestemmingsplan zorgde woensdagavond in een volle aula van het Bonhoeffer College voor de nodige discussie tussen de raadsleden en wethouders. De herziening van het bestemmingsplan is volgens Van Houdt een collegebevoegdheid. Vanuit de raad werden daar vraagtekens bij geplaatst. Raadslid Margriet Visser kondigde aan over de huisvesting en de verantwoordelijkheden van de raad en het college nog wel een robbertje te willen vechten . Dat zou dan maandagavond in de vergadering van de voltallige gemeenteraad moeten gebeuren. Een formeel raadsbesluit over de opvang is niet aan de orde.

De commissievergadering kende woensdagavond een rumoerig verloop. De naar schatting 150 belangstellenden mengden zich veelvuldig met gejoel en commentaar in de politieke discussie. Vooral de opmerking van Van Houdt dat Enschede het plan via het bestemmingsplan niet kan tegenhouden viel slecht bij de omwonenden. Enkele tientallen verlieten daarop meteen demonstratief de zaal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.