Enschede
Video

Giftig Jacobskruiskruid: een ‘gigaprobleem’ voor de boer en zijn vee

Hij is giftig. Paarden en koeien worden ernstig ziek als ze het Jacobskruiskruid binnenkrijgen. Mensen trouwens ook. Dit jaar steekt het plantje met de gele bloemen meer dan ooit de kop op. Boer Henk Aalpol in Twekkelo vindt dat het plantje met wortel en al uitgeroeid moet worden. “Ik ben er best angstig voor. Als we niets doen, hebben we over een paar jaar een gigaprobleem.”

Onsmakelijk

Het Jacobskruiskruid is voor dieren een onsmakelijke plant. Als er genoeg ander voedsel aanwezig is, zullen paarden en koeien de plant mijden. Het wordt anders als het kruiskruid in gedroogde vorm in het hooi terecht komt. Dieren die het kruid binnenkrijgen, ontwikkelen een leverziekte en hebben een slechte prognose.

Explosie

De giftige plant is geen nieuwkomer. “Hij was er altijd al”, zegt de boer. Maar de laatste tien jaar zie je er meer ‘en de laatste jaren vermeerdert ie zich in het kwadraat, hij explodeert.” Aalpol ziet het met lede ogen aan, want een snelle oplossing is er niet. “Het is wel een gezamenlijk probleem. Gemeente, Rijkswaterstaat, boeren moeten de handen ineen slaan en bedenken hoe ze het Jacobskruiskruid in bedwang kunnen houden.

Maaibeleid

De Twekkeloër vindt dat spuiten niet afdoende is. “De zaden verspreiden zich door de wind en ik denk ook door het verkeer dat langs de weg raast.” Volgens hem is het maaibeleid van gemeente en Rijkswaterstaat ook een oorzaak van de explosie van de ongewenste plant. Er wordt minder gemaaid om planten meer tot bloei te laten komen en dat betekent dat het Jacobskruiskruid zich ook goed kan ontwikkelen.

“Dat kan niet. We moeten de wegbermen en sloten schoonmaken. Anders ontstaat een gigaprobleem.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.