Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Volkszanger Dennis uit Enschede gaat tien jaar na zijn eerste single voor een doorbraak

421351 Reinier van Willigen 3

Hoe mooi zou het zijn om nog eens voor een bomvolle Oude Markt op te treden? De Enschedese volkszanger Dennis van Dijkhuizen (42) gooit het tien jaar na zijn eerst single over een andere boeg, in de hoop op die grote doorbraak.

Vrij zijn. Zo heet de nieuwe single waarmee Dennis van Dijkhuizen de Hollandse hitlijsten wil bestormen. De eerste voortekenen zijn hoopvol: op RadioNL is het nummer opgenomen in de Hollandse Nieuwe Dat betekent dat het nummer de hele week extra vaak wordt gedraaid. Essentieel voor de bekendheid, zeker bij zo n grote landelijke zender , zegt Van Dijkhuizen. Bij TV Oranje, een andere voortrekker van het levenslied, komt de Enschedeër direct de top 30 binnen. Een uitverkiezing in de hitlijst van Sterren.nl van de TROS zou de kers op de taart zijn. Maar dat is nog even afwachten.

Van voetbalkantines naar RTV OostAl zo lang als hij zich kan herinneren staat Dennis van Dijkhuizen het liefst in de schijnwerpers. Als kleuter was de Enschedeër al volop bezig met zingen. En toen hij ouder werd, wilde hij maar één ding: carrière maken in de muziekwereld. In het levenslied, welteverstaan, want daar ligt zijn passie. Het begon in voetbalkantines en in feestzalen met covers van Frans Bauer en soortgelijke. In en om zijn eigen woonplaats bouwde Van Dijkhuizen daarmee voor zijn dertigste verjaardag al naamsbekendheid op. In 2007 ging het zelfs een stapje verder, met het uitbrengen van zijn eerste eigen single: Toen ik in je ogen keek. Daarna ging het de Enschedese Jannes , zoals hij destijds liefkozend werd genoemd, een periode voor de wind.

Het was in de tijd dat op RTV Oost nog veel aandacht werd geschonken aan het Nederlandse lied , weet Van Dijkhuizen. In deze regio wonen veel liefhebbers van het genre. De Enschedeër werd een graag geziene gast in het televisieprogramma Regiotap en op de gelijknamige muziekfeesten van Willie Oosterhuis. Met ondersteuning van tekstschrijver Henny Thijssen verschenen zijn eerste nummers op cd.

In zijn kantoor op bedrijventerrein De Reulver prijkt een ingelijste gouden plaat. Van het nummer Toen ik in je ogen keek zijn meer dan 25.000 exemplaren verkocht , vertelt Van Dijkhuizen. De single is in 2008 uitgebracht, speciaal voor Valentijnsdag. Onder meer met Multivlaai hadden we een deal. Zij verspreidden de single bij de verkoop van vlaaien.

John DenverToch is de gouden plaat niet het hoogtepunt in zijn carrière, vindt Van Dijkhuizen. De meeste bekendheid kreeg ik met het nummer Onder je balustrade (oorspronkelijk door Eddy Wally, red.). Dat nummer kennen alle liefhebbers. Maar voor mij persoonlijk was een reis naar Amerika het hoogtepunt. Ik ben een groot fan van John Denver en heb daarom een vertolking van zijn bekende nummer Annie s Song gedaan. Samen met mijn broer en vrienden ben ik in het vliegtuig naar Los Angeles gestapt om daar een videoclip op te nemen.

Inmiddels is Van Dijkhuizen in zijn zangcarrière tien jaar en bijna twintig singles verder. De laatste plaat dateert van twee jaar geleden. Optredens heeft hij nog geregeld, ook in Duitsland. Samen met zijn geluidsman Mario Venturini gaat hij ze af. Vorig jaar dacht ik: ik ga het eens anders doen. Uit het typische levenslied stappen en in een ander genre. Zo is het nummer Vrij zijn ontstaan. Een Spaanse beat. De tekst heb ik zelf geschreven. Het is uit het leven gegrepen. Van luisteraars hoor ik dat ze zich herkennen in de tekst.

Van Dijkhuizen betaalt, zoals bij al zijn nummers, alles uit eigen zak. Dat wil zeggen: de arrangementen, de acteurs in de videoclip, de filmcrew de afwerking van het nummer. De single is uitgebracht onder zijn eigen platenlabel JamieLynnRecords, vernoemd naar zijn dochtertje. Zo makkelijk als alles lijkt is het niet, zegt de volkszanger. Dat hij als accountmanager voor RadioNL en JoyRadio werkt, betekent allerminst dat hij een voorkeursbehandeling krijgt. Een single moet wel aanslaan, de eigenaar van het station moet er wat in zien. En in dit vak is de gunfactor heel belangrijk.

Hij kent de vooroordelen over het vak en het muziekgenre. Dat er wel eens lacherig over wordt gedaan. Maar ik ben al zo lang bezig en ik heb er keihard voor gewerkt. Het hele land door van noord naar zuid om je single aan de man te brengen. Meerdere baantjes had ik om alles te bekostigen. Van een supermarkt tot een tapijtwasserij en een bakkerij. Soms werkte ik zestig uur per week.

De Enschedeër blijft op jacht naar bekendheid. Dat is mijn drijfveer altijd geweest. Ik wil mensen vermaken en ik wil serieus genomen worden. Zijn ultieme droom is natuurlijk de echte doorbraak. En het zou zo mooi zijn om weer eens voor een volle Oude Markt te zingen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.