Verkeer
Stuur appje
Zoek

Natte zomer vult Twentse grondwaterstanden aan

Regendruppels matthiascooper pexels
Normaal gesproken ligt het neerslagtekort in de maand juli rond de 100 mm.
Beeld: Matthias Cooper via Pexels

Het weer is niet bepaald zomers te noemen. Met zware hoosbuien in het hele land heeft het toch iets meer weg van de herfst. Toch heeft al dat hemelwater het Twentse landschap goedgedaan. Volgens het Waterschap Vechtstromen ligt het neerslagtekort onder het jaarlijks gemiddelde. Hierdoor is het grondwaterpeil boven het gemiddelde niveau.

Neerslagtekort

Het weerstation op vliegbasis Twente heeft een neerslagtekort van 69 mm geregistreerd. Normaal gesproken ligt het neerslagtekort in de maand juli rond de 100 mm. Neerslagtekort ontstaat wanneer er meer water wordt verdampt dan dat er aan neerslag valt. Bomen en planten verdampen allemaal water.

Het contrast met de droge zomers van 2018, 2019 en 2020 is dan ook groot. Vorig jaar lag het neerslagtekort deze tijd van het jaar nog rond de 250 mm.

In Nederland wordt tussen april en oktober het neerslagtekort dagelijks berekend, want in deze periode verdampt de natuur het meeste water; dit wordt het zogenaamde ‘groeiseizoen’ genoemd.

Stuwen

Om het water zo veel mogelijk in het gebied te houden, blijven de stuwen op de hoge stand staan. Hierdoor blijft wordt het water niet afgevoerd. "Ook helpt dit om een grondwaterbuffer aan te leggen. Door de relatief hoge waterstanden ‘duwen’ we het water vanuit de watergang in de bodem naar het grondwater", aldus het waterschap.

Klimaatverandering

Om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan roept het waterschap inwoners van Twente op om ook zelf in actie te komen: "Het waterschap heeft maar 30 procent van het water in beheer. Elke inwoner kan op zichzelf misschien maar een kleine bijdrage leveren, maar vele kleintjes kunnen als het gaat om het klimaat wel degelijk een groot effect hebben."

Het gaat hier bijvoorbeeld om het vergroenen van je eigen achtertuin. Door meer groen te planten kan het regenwater beter in de grond trekken. Dat gaat verdroging en wateroverlast tegen.

Naast wateroverlast is ook hittestress een probleem. Hittestress is de hitte die reflecteert op stenen en beton. In steden is relatief veel bestrating en tegels, hierdoor is de temperatuur in de stad vaak warmer dan buiten de stad. Door bomen en planten te plaatsen wordt het koeler in de zomer.

Regen
Lees ook
Hoe krijgt gemeente inwoners zo ver dat ze hun tuin vergroenen?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.