Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Seniorenplatform ontstemd: ouderen €˜vergeten €™ in Enschedese woonvisie

421857 download 270

Het Seniorenplatform is ontstemd. De gemeente heeft een lijvige visie opgesteld over de toekomst van het wonen in Enschede, maar heeft verzuimd speciale aandacht te besteden aan woonwensen van senioren. En dat terwijl Nederland vergrijst.

Het aantal ouderen verdubbelt tussen nu en 2040. Grijs wordt de basiskleur. Geen wonder dus dat het Seniorenplatform vindt dat daar aandacht voor moet zijn. Ook waar het gaat om hun woningen. Senioren zijn een steeds groter wordende groep inwoners, die specifiek benoemd moeten worden en waarvoor plaats moet zijn in een apart hoofdstuk in een woonvisie.

Dat schrijft Hanny Flore, voorzitter van het Seniorenplatform, in een reactie op de Woonvisie. Die visie bestaat uit 40 pagina s waarin het college verwoordt welke kant het op moet met het wonen in Enschede. Vooral duurzaamheid (denk aan de opdracht: alle woningen gasloos) speelt een rol, net als slimme manieren om getalenteerde jonge mensen in de stad te houden.

Praten mét in plaats van praten óver
Waar niet specifiek aandacht voor is, is de groeiende groep oudere stadsbewoners. Ze worden genoemd in het hoofdstuk de inclusieve samenleving , en daarin op een hoop geveegd met inwoners met een laag inkomen, mensen met een beperking en mensen met gezondheidsproblemen. Vreemd, aldus Flore. Die doelgroepen zijn te verschillend.

Er is bovendien vooraf niet gesproken met ouderen. Wij vinden dat praten mét ouderen altijd vooraf moet gaan aan praten óver ouderen. Ook zijn inmiddels allerlei projecten die zich bezighielden met woonwensen van senioren stopgezet. Het project vitaliteit en veiligheid is helaas niet meer verlengd, ook het huisbezoekproject van de woningbouwcorporaties is niet verlengd. Ook ging er een streep door de campagne Lang zult u wonen , over langer kunnen blijven wonen in het eigen huis. Onbegrijpelijk , aldus Flore.

Wensen in kaart

Het Seniorenplatform adviseert de gemeente om alsnog een apart hoofdstuk te wijden aan het wonen van oudere Enschedeërs, en om hun wensen in kaart te brengen. Met name de woonwensen van toekomstige ouderen, de vijftigplussers van nu. Verder moet aangehaakt worden bij bestaande regelingen, zoals de blijverslening, waarmee het eigen huis aangepast kan worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.