Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Met veel beweging en goede genen bereikt Dini Westra uit Enschede de 100 jaar

421918 eeuwfeest

Tot haar 94ste was Dini Westra nog te vinden in de fitnesszaal. Vandaag viert ze haar eeuwfeest. Vriendelijkheid brengt je het verst.

Honderd jaar geleden werd Dini Westra geboren in Enschede, destijds nog de gemeente Lonneker. Ze was 22 toen de Tweede Wereldoorlog begon, 24 toen ze trouwde met haar man. Haar man, die in 2005 overleed, vocht nog mee op de Grebbeberg. Het echtpaar kreeg twee kinderen: zoon Guus en dochter Hannie.

Mijn man werkte in de textielfabriek aan de Kuipersdijk. Ik maakte schoon bij scholen, in dienst van de gemeente. Dat betaalde goed en het leukste vond ik dat je je eigen gang kon gaan , blikt Dini terug. Inmiddels heeft ze vier kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind.

Het geloof
De rode draad in haar leven is het geloof. Zoals zoon Guus het verwoordt: zijn moeder is een gelovige vrouw en God kan bij haar niet kapot. Driemaal per week bezoekt Dini in de ontmoetingsruimte van haar wooncomplex de dienst: maandag de weekopening, vrijdag de weeksluiting en uiteraard zondags nog een dienst.

Ook de natuur is belangrijk voor Dini, zowel de flora als de fauna. In het Wooldrikspark bijvoorbeeld staan zulke prachtige bomen. Honden zijn mijn favoriete dieren. Het ras maakt mij niet uit, ik vind ze allemaal even lief.

Brood voor de vogels
Terwijl Dini vertelt, verschijnt een ekster voor haar raam, dat uitkijkt op de villa in het Blijdensteinpark. Als ik s avonds brood overhoud, voer ik de vogels. En soms komen ze overdag al kijken of ik nog wat heb.

Vanmiddag krijgt ze bezoek van wethouder Kampman, morgen volgt een receptie met familie. Een geheim om 100 jaar te kunnen worden, heeft Dini niet. Van alcohol word ik moe en ik lust het niet, dus geen borreltje voor het slapen gaan. Wel een kopje koffie. Uiteindelijk denk ik dat vriendelijkheid, aardig zijn tegen iedereen je het verst brengt.

Goede genen in de familie

Veel bewegen en goede genen hebben waarschijnlijk ook bijgedragen. Mijn broer werd bijvoorbeeld 94. Vroeger hebben mijn man en ik veel gefietst. Op mijn 90ste was ik de oudste deelnemer aan de fietsvierdaagse. En tot mijn 94ste heb ik nog gefitnesst.

Over haar woning bij Zorggroep Manna en de hulp die Dini krijgt is ze niets dan enthousiast en dankbaar. Die meiden die hier werken zijn zo lief en vriendelijk. Het is geweldig om hier te wonen, ik ben hier erg graag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.