Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Leandro de Souza gespot in Enschede: opwinding onder 'schedel hoeders'

421940 schedels

De Braziliaanse meester-beeldhouwer Leandro de Souza - hun 'goeroe' - is gespot in Enschede. Bewonderaars hopen op een glimp van de maker van kristallen schedels.

Leandro de Souza (54) is gespot ergens in de wijk het Getfert, sjouwend met kratten die hij een woning binnen tilt. Zijn aanwezigheid gaat onder 'gelovigen' en bewonderaars als een lopend vuurtje rond. De hoop rijst dat de Braziliaan hier ergens in Twente een spontane lezing gaat geven, of een demonstratie, een meet & greet, of desnoods alleen een verkoopsessie. Alles is goed...

Maar het klopt slechts gedeeltelijk. De gespotte man is inderdaad Leandro de Souza, master carver. Maar er komt hier geen event. De kunstenaar is hier slechts op doorreis voor een show, later in Duitsland. Hij vindt hier alleen via Ivo Fuijkschot, de eigenaar van Skulls4You, een overnachtingsplek. Fuijkschot: "Maar ik ben wel voorzichtig met Leandro aan het bekijken of we later dit jaar toch in de regio wat kunnen doen. In oktober of zo."

Bijzondere kracht
De bewonderaars van De Souza zijn vooral zogenoemde 'schedel hoeders', mensen die de doodskoppen van edelsteen een bijzondere wijsheid en kracht toedichten, zoals de Maya's en de Azteken ook deden. Ze zien er een levend wezen in met een eigen wil en wijsheid. Ze maken er contact mee om bijvoorbeeld innerlijke rust te vinden, of de juiste keuzes te maken in hun leven. De schedels zouden - zo voelen zij - helpen bij het vergroten van kennis. Sommigen geloven in een zekere geneeskrachtige werking. Of geloven dat ze helpen om in contact te komen met andere werelden en dimensies, of buitenaardsen of engelen... En dat besef verplicht hen om goed voor hun stenen schedels te zorgen; daarom zijn ze schedel hoeders.

Door het vakmanschap van Leandro de Souza zouden zijn kristallen schedels niet alleen de hoogste zuiverheid hebben, maar ook de sterkste krachten. De Braziliaan is de maker van Akator, een heldere schedel van quartz, die voor 200.000 euro is verkocht aan een 'gelovige' in Maleisië. Die wil voor de kop zelfs een tempel bouwen, gaat het verhaal.

Zelf voelt De Souza de kracht van kristallen schedels ook. Hij bezweert dat het niets te maken heeft met marketing en geldklopperij, zoals cynici zullen zeggen. Zo'n twee jaar geleden brak de kunstenaar bij een ongeluk zijn nek. Aan de Enschedese keukentafel wijst hij naar een lang en breed litteken. "De artsen dachten dat ik dood zou gaan. Terwijl zij aan het opereren waren, 'zag' ik de gezichten van de medici één voor één veranderen in een schedel, die ik ooit heb gemaakt. Aan het eind zag ik ook hoe ze een schedel over mijn hoofd plaatsten, als een helm. Geloof het of niet; de schedels hebben mij beschermd. Sinds mijn 14e, toen ik mijn eerste maakte, ervaar ik hun kracht." Waarom zijn schedels volgens zijn aanhang krachtiger zijn dan van anderen? "Het gaat om de intentie waarmee ik ze maak. Harmonie, compassie en liefde, liefde, liefde. Wat je er in stopt, zal het teruggeven. Bovendien: ik luister naar de kristallen steen. Die kiest zelf wat het wil worden. Ik maak ook engelen en draken. Maar als een steen een schedel wil zijn, heeft het geen zin er iets anders van te maken, want hij zal dan zijn kracht niet onthullen."

Bewonderaars
Het 'geheime' adres blijkt uitgelekt; zo nu en hebben de afgelopen dagen bewonderaars aan de deur gestaan om de kunstenaar de hand te mogen schudden. Hij ondergaat het met geduld en een brede lach. Soms krijgen ze een kijkje op zijn nieuwe werk, wat met enige voorzichtigheid moet. Want als er een foto 'uitlekt' via Facebook of zo, staan ze in fabrieken in China al in de startblokken om een replica te maken. Nu, deze donderdagochtend, schudt hij de hand van Marloes, die om 'zeer persoonlijke redenen' niet met haar echte naam en toenaam in de krant wil. Ze heeft de bibbers van de ontmoeting. Als ze een schedel van Leandro vast mag houden, voelt ze het meteen: "Wat een power heeft deze."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.