Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twence verbrandt toch gft-afval

421954 882850

Er gaat toch groente-, fruit- en tuinafval de afvaloven in, als gevolg van de brand in de composteerinstallatie van Twence op 26 mei. Eerder was gemeld dat het gft-afval voor compostering naar Münster werd gebracht.

Twence is formeel in overtreding door gft te verbranden. Volgens landelijke wetgeving en de door de provincie verstrekte vergunning, is verbranden van gft niet toegestaan. Dat gebeurt toch, omdat de eigen composteerinstallatie door de brand nog steeds buiten werking is en er wel gewoon gft wordt ingezameld bij de Twentse huishoudens. Bovendien heeft Twence ook contracten met andere gemeenten. Twence verwerkt jaarlijks 156.000 ton gft, die wordt omgezet in biogas, biobrandstof en compost. Daarvan is ongeveer de helft Twents gft, het andere deel is afkomstig van andere gemeenten.

Samenwerking

Twence liet eerder weten dat gft daarom tijdelijk naar Münster wordt gebracht. Met deze Duitse gemeente heeft Twence al een samenwerkingsovereenkomst, onder andere om er gft te verwerken. Maar uit antwoorden op vragen van de provinciale GroenLinks-fractie aan Gedeputeerde Staten, blijkt dat slechts een deel van het gft naar Münster gaat. Hoeveel is niet duidelijk.

TijdelijkTwence is wel bezig een eigen tijdelijke composteerlijn op te zetten, melden GS. Nog deze maand zou daarom het verbranden van gft-afval moeten stoppen. Een handhavingsprocedure van de Omgevingsdienst Twente houdt rekening met deze termijn. Het duurt mogelijk nog anderhalf jaar voordat Twence weer beschikt over een volledig operationele eigen composteerinstallatie.

De brand van 6 mei is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in een ventilator. Dit wordt nog onderzocht door de Veiligheidsregio Twente.

Consequenties
Onduidelijk is wat de financiële consequenties van de brand zijn. Twence is immers eigendom van de Twentse gemeenten. De VVD in Oldenzaal vraagt zich af of de verwerkingskosten van gft stijgen, omdat in Duitsland een hoger tarief in rekening zou worden gebracht. De brand zou bovendien een lagere winstuitkering van Twence aan de gemeenten tot gevolg kunnen hebben.

Branden bij Twence
De afgelopen 10 jaar waren er 31 branden bij Twence, zo blijkt uit een overzicht. Meer dan de helft van die branden was in de laatste tweeënhalf jaar en 2018 was het topjaar met 12 branden. Daaronder de grote brand in een afvalberg op 30 juni 2018, waarvan een groot deel van Oost-Nederland de gevolgen merkte. Veruit de meeste branden waren kleine brandjes. De brand van 26 mei in de composteringsinstallatie was de eerste van 2019.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.