Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschedese ouderen gaan proefreizen: €˜Lijkt wel een schoolreisje €™

422022 download 271

Inchecken, overstappen naar een andere vervoerder en van de trein naar de bus. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Daarom organiseert Ervaar het OV proefreisjes om te leren hoe de OV-chipkaart werkt. Gisteren namen tien senioren uit Enschede de proef op de som.

Ze staan wat onwennig voor de kaartautomaat op station Enschede. Hoe moet je die chipkaart nou ook al weer opladen? En als je niet zo n kaart hebt, kun je dan wel mee? Tien senioren reizen deze ochtend mee met drie OV-ambassadeurs. Een treinritje naar Hengelo en vervolgens met bus en trein weer terug, om te ervaren hoe het openbaar vervoer werkt en hoe je reist met de OV-chipkaart.

Als de eerste hobbel genomen is - iedereen heeft een vervoersbewijs - komt de volgende stap. Inchecken bij de poortjes om het perron op te kunnen. Let op , wijst ambassadeur Doortje Luiten aan. We reizen met een Blauwnettrein, dus moet je inchecken bij het blauwe poortje.

Nog onwennig
Met haar twee collega s Willy Verbruggen en Bob Verhoog loodst ze iedereen de trein in. Harma van Houte zit nog wat onwennig. Het is jaren geleden dat ze alleen met de trein reisde. We zijn wel naar Parijs geweest met de trein, samen met de buren, maar toen heb ik me nergens mee bemoeid. Nu ga ik mee om van alles te leren. Ik wil graag zelfstandig met de trein kunnen reizen , vertelt ze. Ze is hersteld van een operatie waarbij ze een nieuwe knie kreeg en durft het daarom nu weer aan.

Ervaar het OV organiseert regelmatig zulke proefreisjes vanaf vrijwel alle stations. 25 ambassadeurs zijn er in deze regio, die ook voorlichting geven en inloopspreekuren houden. Het is goed om leeftijdgenoten te wijzen op de mogelijkheden die er zijn , vindt Bob Verhoog.

Hengelo is de eerste stop voor deze groep. Het lijkt allemaal soepel te gaan. Ingecheckt bij Blauwnet dus ook weer uitchecken bij Blauwnet. Het is net als met de supermarkt , brengt Willy Verbruggen de groep een ezelsbruggetje bij. Als je bij Albert Heijn boodschappen doet, betaal je ook bij Albert Heijn. Vervolgens ga je naar de Lidl en betaal je daar opnieuw.

Geen ramp
Toch gaat het even mis. Een van de deelnemers heeft per ongeluk zijn kaart bij het poortje van de NS gehouden. En checkt daarmee dus weer opnieuw in. Geen ramp, weten de ambassadeurs. Als je twee minuten wacht kun je weer uitchecken.

Na een kop koffie om even bij te komen van de eerste indrukken de volgende etappe: met de bus naar station Hengelo Gezondheidspark bij het ziekenhuis. Het lijkt wel een schoolreisje , klinkt het in de groep, als iedereen een plekje heeft gevonden. Harry en Rie Enschede reizen samen mee. Anderhalf jaar geleden maakten ze ook al zo n proefreis. Dit is weer even een opfrissertje , vertelt Harry Enschede. Hij heeft zijn fotocamera mee om de reis vast te leggen. Fotograferen is een grote hobby.

Ze hebben allebei nog hun rijbewijs en reizen vaak met de bus, maar pakken niet zo vaak meer de trein. We hebben vroeger veel gereisd, door heel Europa. Ik had een eigen zaak. Maar kwam alleen op industrieterreinen. Toen onze jongens de zaak hebben overgenomen zijn we teruggegaan naar die plaatsen, maar dan echt de stad in.

Niet zo dom
De ambassadeurs hebben een route uitgestippeld waar alles in zit. Trein, bus en overstappen naar een andere vervoerder. Met Blauwnet van Hengelo Gezondheidspark terug naar Hengelo Centraal. Daar overstappen op de intercity van NS naar Enschede. Daar gaan we mensen , zegt Willy Verbruggen. Betalen bij Albert Heijn en dan naar de Lidl.

Harma van Houte heeft na de trip veel meer zelfvertrouwen gekregen. Als het mij gegeven is, ga ik vaker met de trein reizen , verwacht ze. En het was hartstikke gezellig. Met allemaal oudjes, dan hoef je je ook niet zo dom te voelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.