Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Schoonmaakactie in Enschede met monsters én helden

422274 Schermafbeelding 2019 06 24 om 082145

Kinderen ervan bewust maken dat al dat zwerfafval niet op straat hoort te liggen. En hun ouders stiekem ook. Dat is het idee achter de afvalmonsterstoet , die zondagmiddag door het Enschedese centrum trok.

Robin is een held. Dat kun je zien aan de cape op zijn monsterpak. Maar ook in zijn alledaagse kloffie is de 5-jarige Enschedeër een held in de strijd tegen zwerfafval. Geen sigarettenpeukje op straat ontsnapt aan zijn aandacht. Alles wordt opgepakt en in de afvalbak gegooid. Dat doet hij al zo n beetje vanaf dat hij kan lopen , vertelt moeder Else-Suzanne Mulder. We zeggen wel eens dat hij niet altijd met zijn vingers aan al die vieze dingen moet zitten, maar dat maakt hem niets uit. Hij gaat gewoon door. Waar Robin dat van heeft? Ik zou het niet weten. Ik ben zelf wel van het schoon, maar niet direct van het opruimen.

Met de hand

Robin dus wel. En het opruimen gaat gewoon met de hand. We zeiden wel eens dat hij eigenlijk een prikstok zou moeten hebben. Dus toen we lazen over deze actie, moesten we er wel naartoe. En nou blijkt hij de prikstok ook nog te mogen houden. Hij vroeg net al of hij m straks thuis ook mag gebruiken, als er geen monsterfeestje is.

Dat feestje, waarbij kinderen zich eerst verkleden als afvalmonsters en vervolgens door het stadscentrum van Enschede trekken om zwerfafval op te ruimen, is bedacht door Yvette Bosch. Zij is van Vett, een online-platform dat ouders in Twente op allerlei manieren wil inspireren. Mijn dochter Pippa maakt vaak opmerkingen over dat er overal troep ligt. We ruimen samen dan wel eens wat op, maar niet echt structureel. Toen las ik over de actie Stadsbeweging van de gemeente Enschede. Mensen kunnen initiatieven aandragen om de binnenstad mooier en leuker te maken.

Inspirerend

Yvette diende het plan van de afvalmonsterstoet in en won een bijdrage van 2.500 euro. Aanvankelijk was het de bedoeling om het vier keer per jaar te houden. Maar dat bleek niet haalbaar. Het zou mooi zijn als er nog een vervolg komt. En misschien inspireert het mensen in andere gemeenten ook wel.

De eerste editie was in ieder geval snel uitverkocht. Honderd ouders en kinderen meldden zich aan. Die zijn, waarschijnlijk door het mooie weer, niet allemaal komen opdagen. Maar toch lopen er deze zondagmiddag tientallen kinderen en ouders rotzooi op te ruimen in de stad. Wat Yvette Bosch betreft, blijft het daar niet bij.

In de stad valt het over het algemeen nog wel mee met de rotzooi. Daar wordt regelmatig opgeruimd. Maar bij speelplekken in de wijk is dat soms wel anders. Daarom ben ik zo blij dat de gemeente de prikstokken beschikbaar heeft gesteld en de kinderen die mogen houden. Dan kunnen ze die ook in hun buurt gebruiken, samen met wat vriendjes erbij.

Elze-Suzanne, Robins moeder, heeft wel oren naar een gezamenlijke opruimactie in de buurt. Bij Twente Milieu kun je ook een aanhanger lenen. Daar zit alles in wat je voor zo n actie nodig hebt. Alleen, wij hebben geen trekhaak...

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Kamp
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.