Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Jonge uitvinders maken battery-eating-spider in Museumfabriek

Uitvinder of een Willie Wortel zijn: wie wil dat niet? Eibert Draisma is uitvinder en probeert in de Museumfabriek kinderen tot uitvinden te verleiden. Hij maakte samen met de kinderen al een fluitje, een zwaaiend robotje en een ‘battery-eating-spider’.

Druppelvanger

Draisma heeft zelf drie patenten of oktrooien en die hebben alle drie met wijn te maken. Hij maakte onder andere een eenvoudige druppelvanger voor wijnflessen.

“Eigenlijk interesseert het me niks, maar ik heb wel de meest eenvoudige bedacht”, lacht hij. De uitvinder wil helemaal niet met de administratieve afhandeling van zijn ideeën bezig zijn. “Het is duur, ingewikkeld en kost veel tijd.”

Uitvindfabriek

Liever is hij met de kinderen in de Museumfabriek bezig is die tot eind augustus is omgedoopt tot uitvindfabriek. “Ik wil vooral kinderen interesseren in techniek en dat je daarmee alles naar je hand kunt zetten.”

Robots

Hij bedacht een fluitje die zijn jonge publiek makkelijk zelf kan maken. Kinderen kunnen aan de slag met een Draismannetje, dat is een robotje dat door een zonnecel energie verzamelt en als ie er genoeg van heeft met een vlaggetje zwaait. En wat te denken van de spin die van een lege batterij is voorzien en een jaar lang met z’n ogen knippert: de zogenaamde battery-eating-spider.

“Ik kwam op het idee toen mijn achterlicht het niet meer deed. Dat lag niet aan de batterij maar aan de kwaliteit van het achterlicht. Ik kwam erachter dat batterijen die we weggooien, omdat ze schijnbaar leeg zijn, nog dertig procent energie hebben. Ik heb voor de kinderen een collectie aapjes, poppetjes en andere wezentjes ontwikkeld waar lege batterijen in kunnen. Als die het dan niet meer doen, zijn de batterijen echt leeg.”

Slaapmuts tegen knikkebollen

De deelnemers aan de workshops van Draisma krijgen ook te zien waar de uitvinder zoal mee bezig is: hij vond een slaapmuts tegen knikkebollen uit en was met het televisieprogramma Klokhuis aan de slag om een lepel voor Parkinsonpatiënten te maken.

“Tja, voor mij is uitvinden vooral kijken waar problemen liggen en hoe je ze op moet lossen. Soms is dat makkelijk, soms ingewikkeld.”

Willie Wortel

De Will Wortels van Enschede kunnen tot eind augustus in de Museumfabriek terecht op vrijdag, zaterdag en zondag en soms op woensdag. Informatie via de website van de Museumfabriek.

Via de website kunnen kinderen zich aanmelden voor een workshop uitvinden. “Schrijf je in dan weet je dat je een plekje hebt”, aldus Draisma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.