Enschede

Definitief streep door Freshtival 2021: "Verslagenheid is groot"

Het kabinet zet een streep door meerdaagse festivals. Ze zijn vanwege besmettingsrisico's niet toegestaan tot 1 september. Dat betekent ook een dikke streep door Freshtival in Enschede. De organisatie van het festival met zo'n 50.000 bezoekers reageert verslagen. "Het is een zware domper."

Freshtival Enschede 2019
© Ebo Fraterman/Enschede Promotie

Freshtival stond gepland voor 13, 14 en 15 augustus. De organisatie verkeerde de afgelopen weken al in grote onzekerheid, nadat het kabinet de teugels aanhaalde en tot 13 augustus meerdaagse festivals verbood. Dat verbod wordt nu verlengd tot 1 september.

Voortdurende donkere pagina

"De verslagenheid is groot", reageert festivaldirecteur Eric van Oosterbaan. "We zijn niet verrast; na de laatste persconferentie van begin deze maand hadden we al veel vragen of het festival wel door kon gaan. Maar dit is het tweede jaar op rij. Het is wel een voortdurende donkere pagina, zo."

Freshtival moet nu alles annuleren. "We gaan bezoekers en leveranciers op de hoogte stellen. Het is een zware domper, maar we houden de moed erin. Hopelijk kunnen we nog wel wat kleine, eendaagse evenementen organiseren."

icon_main_quote_red_glyph

'Iedereen zal hier naar eer en geweten mee omgaan. Ook het kabinet. We moeten ons erbij neerleggen.'

Freshtival-directeur Eric van Oosterbaan over het definitieve verbod op meerdaagse festivals

Garantiefonds

Eerder besloot het kabinet wel dat er een garantiefonds komt waaruit festivals honderd procent van hun kosten vergoed gaan krijgen. Dat was tachtig procent. Van Oosterbaan: "Dat geldt dan ook voor artiesten, podiumbouwers, alles wat je ziet op zo'n festival." Het was die toezegging waardoor een aangekondigd kort geding werd afgeblazen.

"We gaan nu annuleren. Dat is ook nog een hele klus. En dan maar hopen op volgend jaar."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.