Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Huub Stapel sluit terugkeer 'Hanna van Hendrik' niet uit

423121 914531

De theatervoorstelling Hanna van Hendrik zou best nog eens terug kunnen keren. Acteur Huub Stapel (Hendrik in de voorstelling) sluit een terugkeer van het Twentse theaterstuk niet uit, zo zei hij vrijdagmiddag op 1Twente. De laatste voorstelling is op 2 augustus, maar volgens Stapel zou het stuk met gemak nog maanden of zelfs jaren doorgespeeld kunnen worden.

"Als je nu de lijnen open zet en je hebt onbeperkt voorstellingen, dan verkoop je er lachend binnen twee weken 50.000 kaarten bij. Ik denk dat het stuk een potentie heeft van honderdduizenden bezoekers. Ik denk dat je dit zomaar 2 of 3 jaar kunt doen." Bij een terugkeer komen wel extra kosten, zoals voor het bewaren van het decor en het weer in elkaar zetten. "Het is een dure voorstelling", zo geeft Stapel aan. Twentse sponsoren hebben er financieel en in natura aan bijgedragen. "Daarom is verlenging wel een afweging van kosten."

Het stuk, dat wordt gespeeld op de vliegbasis Twenthe, is een groot succes. Ook alle extra voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht. De voorstelling ging zaterdag 8 juni in première, op zondag 2 augustus is de laatste keer. Er zijn dan in totaal 49 voorstellingen geweest. Een deel van de acteurs heeft na de uitvoering op 2 augustus andere verplichtingen, daarom komen er vooralsnog niet nog meer voorstellingen.

'Feestje'
Stapel noemt het spelen in Hanna van Hendrik 'een feestje'. "De reacties na afloop heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hele leven niet. Huilende mensen, mensen die zich herkend en erkend voelen. Veel boeren uit het hele land. Heel erg groots en meeslepend, heel erg leuk om te doen." Moeite met het vele Twents om hem heen, heeft de Limburger niet. "Ik praat zelf plat. Als ik rustig mijn dialect spreek, dan verstaat iedereen in Twente mij en als zij rustig spreken dan versta ik vrijwel alles. Ik heb nog niemand horen klagen dat ie het Twents in de voorstelling niet verstond."

De acteur is deze weken van woensdag tot en met zondag in Twente. "Ik woon dan bij Van der Valk in Hengelo." Op maandag en dinsdag heeft hij weekend. Zodra de serie voorstellingen is afgelopen gaat hij eerst op vakantie. "De hele maand augustus, omdat ik veel te hard gewerkt heb", vertelt hij lachend op de radio. Daarna wachten ook voor hem nieuwe projecten. In september maakt hij een documentaire voor Omroep Max over de rivier de Rijn en in oktober start Stapel met zijn nieuwe onemanshow Het Huwelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.