Enschede
Video

Sheltersuit op de catwalk

Wie Sheltersuit zegt denkt aan dakloos en medemenselijkheid. En aan een naaiatelier in Enschede. Niet aan high fashion of de catwalks van Parijs. Toch maar wel doen, dat laatste. Chloé, een van de grootste modehuizen in de Frans hoofdstad, en Sheltersuit blijken een match.

De hand van Sheltersuit, oftewel Bas Timmer, is onmiskenbaar. Feitelijk gaat het ook om het ontwerp van een door Timmer ontworpen daklozenjas, maar dan bekleed met stoffen van Chloé. Timmer zoekt de samenwerking met toonaangevende bedrijven in diverse sectoren, zo blijkt uit het gesprek dat wij met hem hadden.

Langlopende samenwerkingen

Fashion ligt hem dan wel het meest na aan het hart - de Enschedeër is modeontwerper van huis-uit. “Het is wel een eigen droom om weer creatief aan de slag te gaan, ja. Dit is wel een opstap daar naartoe. Mode met impact.” Maar Timmer smeedt meerdere samenwerkingen. “Naast Chloé zoeken we dat ook in heel andere hoeken. Sheltersuit is goeddeels afhankelijk van donaties en langlopende samenwerkingen zijn belangrijk.”

Sheltersuit Chloé Bas Timmer
Sheltersuit in Chloé-saus - of andersom © Bas Timmer

Naaiduivels gezocht

Behalve de vijf jassen die Timmer op de catwalk van Chloé bracht, ontwierp hij ook een tas voor het modehuis. Van de opbrengst daarvan kan Sheltersuit twee ‘jassen’ maken, zoals Timmer ze noemt. De tassen worden gemaakt in het atelier in Enschede. “Daar hebben we een separaat atelier voor opgezet.” Het gevolg: een tekort aan mensen. “We hebben banen vrij. Wie goed overweg kan met een naaimachine, is van harte welkom.”

Voor duivelskunstenaars achter de naaimachine zijn er zelfs betaalde banen vrij, zegt Timmer. Ook dat is onderdeel van de bedrijfsfilosofie: perspectief bieden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.