Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeër Dion helpt moeder in Valkenburg na verwoestende overstroming: 'De vissen lagen op straat'

Zijn moeder zag haar huis afgelopen week gevuld worden met water uit rivier de Geul, waar ze pal naast woont. Enschedeër Dion Vluggen (32) vertrekt vrijdag weer naar Zuid-Limburg om haar en de andere Valkenburgers te helpen. Want nu het water is weggetrokken wordt de totale schade door de overstroming goed zichtbaar.

Hij hoorde vorige week woensdagavond voor het eerst dat het misging. “Toen stond de Geul drie meter hoger dan normaal.” Zijn moeder werd midden in de nacht wakker door geschreeuw. “Er stond toen al 80 tot 90 centimeter water in de straten. De kelder was al helemaal vol. Daar stond het bijna twee meter hoog.”

Kelder vol water
De kelder staat tot de nok vol water
Beeld: Dion Vluggen

“Iedereen was verrast, want er is geen luchtalarm afgegaan”, zegt de geboren Limburger kritisch over het optreden van de autoriteiten. “En het was constant aan het regenen, waardoor het geluid van een waterval in je kelder niet meer opvalt.”

“'Hij had zoveel gadgets en elektronica, dat was allemaal ondergelopen. Het was al te laat, veel te laat.'”

Te laat

Dions moeder biedt bij haar huis in Valkenburg ook onderdak aan woningzoekende expats die bij het vliegveld in de buurt werken. “De jongen die er nu woont was er tijdens de overstroming toevallig niet. Hij had zoveel gadgets en elektronica, dat was allemaal ondergelopen. Het was al te laat, veel te laat.”

Gastenverblijf vol water
De expat kon zijn elektronica niet redden van verdrinking
Beeld: Dion Vluggen

In eerste instantie had hij niet door hoe erg het was. “Mijn moeder is een supersterke vrouw. Dus toen ik haar opbelde zei ze: ‘Het overstroomt hier, we hebben geen stroom.’ Ze bleef heel positief, dus ik denk: het zal wel meevallen. Maar vervolgens zag ik de beelden op het nieuws. Ik kon het niet geloven. Toen ben ik meteen vertrokken om te helpen.”

Modder

Vrijdag gaat hij weer terug naar het Limburgse dorp. "Er is zoveel te doen. Niet alleen bij mijn moeder. Hele straten zijn kapot. Binnen is het kijken wat er nog te redden valt. Water is daarbij niet het enige probleem. Vooral het vuil dat achterblijft na het drogen maakt dat elektronica definitief kapot is, bovendien moet alles gepoetst worden.”

“'We hebben wel dertig tot veertig fotoboeken met beelden die zelfs teruggaan tot 1892.'”

“Het allerergst vonden we de foto’s.” Dion vertelt dat de hele kamer ermee vol lag om ze te laten drogen nadat ze waren schoongemaakt. “Mijn vader komt uit een familie van fotografen. Hij hield het allemaal zo mooi bij. We hebben wel dertig tot veertig fotoboeken met beelden die zelfs teruggaan tot 1892. Van mensen als mijn vader en mijn grootouders die er helaas niet meer zijn. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik die foto’s niet meer aan mijn kinderen zou kunnen laten zien.”

Kamer vol fotos
Kamer vol foto's
Beeld: Dion Vluggen

Ingestort

Zijn moeder woont al sinds 2001 in Valkenburg. Hij kent de omgeving goed. Zo ook het bruggetje vlak bij het huis, dat niet tegen de overstroming bestand bleek en instortte. “Dat is ongelooflijk om te zien, het voelt alsof het een film is. Ook het watergeweld, normaal is de Geul een heel rustig riviertje.”

Instorting 1
Deze brug vlak bij het huis begaf het onder de waterdruk
Beeld: Dion Vluggen

De Enschedeër, die opgroeide iets verderop in het dorp Bunde bij Meerssen, verklaart de instorting met een anekdote. Over hoe een auto-eigenaar had gedacht zijn auto op het bruggetje veilig te stellen voor het water. “Want dan sta ik het hoogst, zei hij.” Maar de brug was – zoals veel in die omgeving - gemaakt van mergel, een gesteente dat water absorbeert als een spons. “Mergel zuigt zich vol en wordt loeizwaar.” Later bleek dat dus niet de winnende strategie.

“'Niet nadenken, gewoon weggooien. Je kunt niet alles redden.'”

Puinruimen

Dion was niet de enige die van ver kwam om te helpen. “De hulp was geweldig. Er kwamen zoveel mensen. We zagen behulpzame veteranen, maar ook mensen helemaal uit Alphen aan de Rijn en Groningen.” Ook vrienden die hij jaren niet gesproken had kwamen helpen. Met hen maakte hij een treintje om opgegeven spullen vanuit huis in een vuilniszak naar buiten te werken. “Niet nadenken, gewoon weggooien. Je kunt niet alles redden.”

Huisraad op straat
Huisraad staat op straat
Beeld: Dion Vluggen

Op videobeelden die hij maakte is de schade goed te zien. Alle spullen in de kelder liggen door elkaar, omdat ze zijn gaan drijven. Overal ligt een dun laagje stof dat het water achterliet. De inhoud van de koelkast verraadt hoe vuil dat water was: in de groentelade drijven nog wat uien in een laag bruine vloeistof.

Op straat staat voor elke woning een berg met onbruikbaar verklaard huisraad. En dat zaakje stinkt. Het water dat door Valkenburg trok kwam niet alleen uit de rivier, maar ook uit het riool. “Het ruikt er naar dode vis en oude modder. Er liggen ook vissen op straat. Dat is zo gek om te zien.”

“'De oude vinylplaten van mijn vader werden zo weggetrokken. Dat doet wat met je.'”

Besef

Toen het water weer weg was en maandag veel hulptroepen ook weer waren vertrokken, daalde langzaam het besef. “We stonden er ineens weer met z’n tweeën voor in die kelder. De tranen stonden in onze ogen. Ik ben ook even buiten gaan zitten toen de zoveelste container vol met spullen werd meegenomen. De oude vinylplaten van mijn vader werden zo weggetrokken. Dat doet wat met je.”

icon_main_info_white_glyph

Watersnoodschade in cijfers

In Valkenburg wonen ruim 16.000 mensen. Door de overstroming zijn 2300 huizen in het dorp beschadigd, waarvan 700 ernstig. Ook 270 horecagelegenheden en 180 winkels hebben schade. Meer dan 1,1 miljoen kilo verloren gegane spullen zijn inmiddels weggegooid. Het totale verlies in de Limburgse gemeente wordt geschat op 400 miljoen euro.

Schadevergoeding

Verzekeraars zullen meer schade dekken als gevolg van de wateroverlast dan in hun polisvoorwaarden staat, maakte de burgemeester van Valkenburg woensdag bekend.

Over de afhandeling van de schade is Dion positief. “Verzekeringsmaatschappijen en de burgemeester verzamelden zich in een hotel waar mensen konden langskomen. Iedereen heeft meteen een storting van 4000 euro gekregen. Niet veel, maar wel een begin. Ook stuurden ze poetsploegen boven op de financiële hulp.”

Dion Vluggen Ernst Bergboer
Dion Vluggen vertelt over zijn ervaringen in Valkenburg
Beeld: Dion Vluggen

Hoewel de Valkenburgers zijn aangeslagen, denkt de Limburgse Enschedeër niet dat ze snel zullen vertrekken. “In Luik vragen mensen zich af of ze dingen wel opnieuw moeten opbouwen. Maar Valkenburg is zo toeristisch, Valkenburg zal altijd blijven.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.