Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Eikenprocessierups

Attie (69) uit Enschede maakt korte metten met jeukrups: "Leer ze mores met mijn verfbrander"

Jeukrups? De 69-jarige Attie Saas maakt er korte metten mee. Met een verlengsnoer en haar verfbrander. "Na vijf minuten begonnen ze te verkleuren."

Voor haar deur aan de Haaksbergerstraat staat een boom met een roodwit lintje erom. Dat lintje kan wel weg, want er zitten geen processierupsen meer. Die heeft de 69-jarige Attie Saas er zelf in alle rust vanaf geschroeid met haar verfbrander. "Het was een groot nest, wel tweehonderd rupsen. Er kwam een man van de gemeente die een lintje om de boom deed en ik zei: wanneer haalt u ze nou weg? 'Dat doen we niet', zei hij. 'U moet maar uit de buurt blijven.' Dat kan toch niet? Dan kan ik niet meer in mijn eigen voortuin. Dus toen heb ik mijn verlengsnoer uitgerold en de verfbrander gepakt. Die gebruik ik om mijn keldervloer droog te maken."

icon_main_quote_red_glyph

Vier lagen heb ik om zeep geholpen. En daarna heb ik de rupsen op de grond mores geleerd.

Attie Saas

Om zeep geholpen

Het werkt ook goed tegen rupsen. "Na vijf minuten begonnen ze te verkleuren. Maar ze zitten in lagen op elkaar, he? Die onderste laag dacht: wegwezen. Dus ik heb ze weer teruggeblazen naar de grote bult."

Probleem opgelost, aldus een tevreden mevrouw Saas, die de tip graag wil delen. "Die verfbranders kun je gewoon bij de Praxis kopen, ze kosten 69 euro. Da's geen kattepis, maar ik heb voor de zekerheid toch nog maar een tweede gekocht. Moet je wel zorgen dat je de goeie hebt, je kunt ze ook krijgen tot 200 graden en 350, maar het moet 600 graden zijn. Want dan verbranden de haren ook, en daar gaat het om. Ik ga ook de stoep nog even doen, want die haren komen ook op je tegelpad."

Niet te spreken

Ze had de gemeente ook geïnformeerd over het succes van haar aanpak, maar de ambtenaar die ze sprak, was niet erg te spreken over zoveel daadkracht. "Ik moest eraf blijven want de boom was gemeentelijk eigendom. Dat kan toch niet, ze laten je gewoon creperen. Wist u dat die haren ook in je longen kunnen komen? En in je darmen?"

Saas wil best een demonstratie geven van haar rupsenverdelgmethode. "Als u nog ergens een leuke bult rupsen weet, kom ik ze weghalen. Maar wel particuliere rupsen. Want gemeenterupsen, daar krijg je gezeur mee."