Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rupsenkiller Attie (69) krijgt weinig mee van internetroem: "Nooit van Dumpert gehoord"

Ruim een miljoen Nederlanders zagen al hoe Attie Saas (69) uit Enschede eikenprocessierupsen - rotbeesten in Attie-taal - aanpakte met de verfbrander. De Enschedese krijgt zelf weinig mee van die commotie: "Ik heb nog nooit van Dumpert gehoord."

De video - die woensdag verscheen op deze site - gaat massaal het internet over. De Enschedese Attie laat daarin zien hoe ze korte metten maakt met de eikenprocessierups. Ze doet dat op geheel eigen wijze met een verlengsnoer, verfbrander en veel passie: "Ik zal ze aanpakken, die klootzakken."

De 69-jarige noemt zichzelf een digibeet en krijgt het succes amper mee. "Ik krijg er weinig van mee. Mijn zoon vertelde dat de video op Dumpert al door 800.000 mensen bekeken is. Klopt dat? Ik heb zelf dat computergebeuren niet, had nog nooit van dat Dum-pert gehoord. Maar het klinkt als een aardig bereik."

Volgens Attie schuilt de kracht 'm in de manier hoe ze haar boodschap vertelt: uitgesproken. "Ik heb zelf vroeger logopedie gegeven op basisscholen in Rijssen en Almelo en weet daardoor: als je het een beetje sappig verpakt, komt de boodschap beter aan. Ik heb het een beetje opgespiced", geeft ze toe.

Hoewel Attie met hoofd- en handen onbeschermd te werk ging, heeft ze nog geen last van de jeukrupsen. "Helemaal niet. Mensen dachten: die zal er wel walgelijk aan toe zijn, maar dat valt reusachtig mee. En is voor mij het bewijs dat het werkt. Die verfbrander wordt 600 graden, bij die temperatuur hebben de rupsen helemaal geen tijd om haartjes af te geven. Ze zijn veel te druk met zichzelf te beschermen."

De Enschedese zegt haar 'goede werk' voort te zetten. "De gemeente zou veel meer moeten doen aan de aanpak van die rupsen. Er zou een grondploeg moeten komen om die rupsen aan te pakken. Zolang die er niet is, doe ik het op mijn manier. Want uitroeien is de enige optie. Anders is de populatie volgend jaar verdriedubbeld, daar moeten we toch echt niet aan denken?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.