Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese Charissa is 16 en al zeker van een baan in de koeltechniek

423992 920356

Ze is derdejaarsleerling vmbo aan het Stedelijk Vakcollege en weet zich nu al verzekerd van een baan in de (koel)techniek. Charissa Kruizenga is net 16 en was het afgelopen jaar één dag in de week in het kader van het leerwerktraject actief bij Emondt Koeltechniek. Ik wil lekker bezig zijn. Bij het Enschedese bedrijf zijn ze blij met haar. We laten haar niet meer gaan.

Meiden en techniek: Charissa Kruizenga is het levende bewijs dat die twee goed samengaan. Dat de 16-jarige handig is en over een flinke hoeveelheid technisch vernuft beschikt, dat is niet zozeer het gevolg van een campagne waarbij meiden geïnteresseerd moeten raken in de techniek. Charissa heeft de vaardigheden niet van een vreemde: ze is opgegroeid met en in de wereld van de koeltechniek. Als ik vakantie had, dan trok ik er met pa op uit. Dat doen we nog steeds regelmatig. Hij is ook koeltechnicus en dan gingen we de boerderijen langs waar hij dan aan de slag ging met de melktank en andere installaties. Ik vond het prachtig om te kijken hoe hij werkte en ondertussen wat rond te lopen op een boerderij.

Branche
Haar talent heeft er voor gezorgd dat Charissa zich nu al verzekerd weet van een baan. Emondt Koeltechniek wil de tiener blijvend aan zich binden. De derdejaarsscholiere vmbo-B liep er het afgelopen schooljaar één dag in de week stage vanuit het Stedelijk Vakcollege en dat beviel van alle kanten uitstekend. Charissa is er de eerste vrouwelijke monteur, die door Emondt in de toekomst na voltooiing van het vmbo en straks het ROC van Twente maar wat graag als vaste kracht wordt ingelijfd. Charissa is gewoon goed , zegt Frank Ulrich, technisch directeur bij het aan de Marssteden gevestigde bedrijf. En voor goede gekwalificeerde krachten is er in deze branche altijd werk.

Geen boerendochterCharissa Kruizenga had aanvankelijk een heel andere loopbaan voor zichzelf in gedachten. Ik heb eerst op het AOC gezeten en wilde iets in de dierverzorging of de kunstmatige inseminatie doen. Maar dat was het toch niet merkte ik na een tijdje. Ik zei toen tegen m n ouders: Ik stop met school . Ze schrokken wel even, pa en ma vonden het niet leuk. Maar meteen zei ik er achteraan: Ik wil de koeltechniek in . Toen was het goed. Ik zei eerst: Stoppen met school, daar komt niets van in , zegt vader Roy Kruizenga. Toen ik hoorde wat ze wel wilde was ik daar wel blij mee. De dierverzorging, daar zag ik weinig in. Zelf een boerderij beginnen, dat kan niet. Ze is geen boerendochter en ik heb er het geld niet voor. Uiteindelijk loop je dan voor weinig geld de varkensstallen schoon te maken.

Ze belandde op het Stedelijk Vakcollege in Enschede, in het derde leerjaar vmbo-B. Daar kwam docent Roy Mol gaandeweg met de suggestie een soort leerwerktraject te volgen: vier dagen naar school, één dag op de werkvloer. Charissa is daar bij uitstek geknipt voor. Ze is iemand die naast de lessen het vak razendsnel in de praktijk leert. Mol is blij met zijn pupil. Ik denk dat Charissa de eerste vmbo er is die, zo jong als ze ook nog maar is, nu al een baangarantie heeft. Ja, dat stemt ons trots als school.

Nog beter wordenZe is ijverig en ambitieus. Ik ben iemand die, als ze me iets voordoen, het meteen ook onder de knie wil hebben. Maar ik heb nog wel een weg te gaan en wil nog beter worden. Dat moet volgend jaar gebeuren en aansluitend op het ROC van Twente. De frequentie van haar stage gaat daarbij omhoog van één naar drie dagen in de week. Ze verheugt zich erop. Ik wil lekker bezig zijn in de praktijk.

Klimaattechniek
Dat kan bij Emondt, het bedrijf dat vooral actief is in de foodgerelateerde retail en regelmatig bij de supermarkten Aldi en de hotels en restaurants van Van der Valk over de vloer komt. Er is werk zat , zegt technisch directeur Ulrich. In deze tijd van de energietransitie met warmtepompen en warmtenetten wordt de vraag naar klimaattechniek alleen maar groter. Daardoor kunnen we altijd service- en onderhoudsmonteurs gebruiken die hun vak verstaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.