OmArm Enschede

Podcast: #1 Enschede, waarom ben je zo arm?

In deze aflevering stellen we ons de vraag waarom Enschede zo’n arme stad is en wat er sinds jaar en dag misgaat. Uit ons vooronderzoek blijkt namelijk dat het vooral met de ligging en de historie van onze stad te maken heeft. Maar we vermoeden dat er nog meer redenen zijn en daarom praten we eerst met Johan de Kruijf.

Johan is universitair docent aan de Faculteit Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit en lid van de rekenkamercommissie. Hij beschrijft zich zelf als iemand die zich in eerste instantie bezig houdt met het geld. Vervolgens probeert hij verbanden te leggen. Hij ziet zich zelf niet als sociaal geograaf, maar volgens hem kunnen financiën gewoon nooit zonder context. Vandaar dat hij altijd alle aspecten meeneemt in zijn onderzoek. Daarom stelt hij zich ook altijd de vraag: waarom is een uitgaafpatroon van een stad eigenlijk zoals het is?

En waarom zit een stad, met name Enschede, in elkaar zoals die in elkaar zit? Dat wilden we van Johan weten en hebben daarom met hem afgesproken. Journalist Ernst Bergboer ging met hem in gesprek en heeft veel over de historie en de economische situatie van Enschede mogen ervaren.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.