Enschede

De Museumfabriek in Enschede: spelen met je verbeelding

Kunstenaar Peter Zegveld bedacht zijn eigen speelstudio, waar de jeugd zelf aan de bak moet om te kunnen spelen. In De Museumfabriek was zaterdag de aftrap van een Zomer lang spelen, met een speeldag voor opaâs en omaâs, kinderen en kleinkinderen.

424505 bubbleballs
Kietel de fantasie en breng ouders en kinderen in verwarring met eigentijdse kinetische kunst. Dat is wel toevertrouwd aan kunstenaar Peter Zegveld. Met zijn kinetische kunst laat hij bezoekers soms in verwarring achter of hij stimuleert ze juist om zelf na te denken en zelf dingen te doen. En dat kwam bij de opening van de grote speeldag allemaal samen.

Het startschot van de dag heeft amper geklonken als de eerste kinderen met hun ouders al het plein bij De Museumfabriek opkomen wandelen. De grote opblaasbare stormbaan valt meteen op en al snel gaan de schoenen en sokken uit en is het een drukte van belang. Marloes Louwerse en haar man Herco zijn vanuit Almelo met de dochters Renske en Merle naar Enschede gekomen. âWe hebben een museumkaart en komen dus wel vaker in het museum, maar dit is wel een erg leuke activiteitâ, zegt Marloes.

e is nog niet binnen geweest, maar ze kijkt uit naar Zegvelds Speeltuin. âWij gaan bewust met kinderen naar een museum, want daar leren ze van en helemaal als ze er zelf iets mogen doen. Het prikkelt hun fantasie en creativiteit en dat is in de tijd van de computer en de telefoon weleens goed.â

Van niets naar ietsWilma Tempelman van De Museumfabriek hoort de woorden lachend aan. âDat is precies wat we hier voor ogen hebbenâ, zegt ze tussen alle drukke werkzaamheden door. De dag is net begonnen en studenten van ROC Sport en Bewegen zijn her en der nog aan het opbouwen. âWij willen dat kinderen hier van niets iets kunnen maken om mee te kunnen spelen. Zegveld is daar het ultieme voorbeeld van, hoe je kinderen maar ook ouders bewust kunt maken van het gebruik van alledaagse materialen en er toch heel leuk mee kunt spelen.â

Ze doelt bijvoorbeeld op Vaart Wel, een schuursponsje dat met wat simpele ingrepen wordt omgetoverd tot een bootje dat in een bak met water en een eenvoudige ventilator tot leven komt als een meer met zeilboten. De eenvoud druipt er van af en toch staan kinderen vol verwondering en bewondering naar hun eigen bootje te kijken, dat door het water trekt. âHiermee laat hij de kinderen zelf het werk doen en hij stimuleert direct hun verbeelding om van niets echt iets te makenâ, zegt Tempelman. Dat gebeurt ook in de Profielmachine. De schaduw van een persoon wordt overgetrokken vanaf de muur en daarna maken bezoekers hun eigen schaduw na met ijzerdraad.

Oma
Op het plein wordt het drukker en drukker en ook de spelletjes uit omaâs tijd met een moderne draai worden volop gespeeld. Blikgooien, maar dan niet met een oude, stoffen bal, maar met een waterpistool, en rijden op gekke fietsjes en karretjes die alle kanten op willen, behalve de goede. Een dame in een prachtige jurk heeft zich gespecialiseerd in bellen blazen en ze maakt de grootste bellen, alsof het geen moeite kost. Ook hier staan kinderen en ouders verwonderd te kijken. Op de vlonder bij de Roombeek is het het drukst, want de zogenaamde bubble balls zijn populair. Kinderen gaan in de bal en dan het water op en zie er dan maar eens goed te bewegen of weer naar de kade te komen.

Volgens Tempelman is de dag niet een specifieke buitenspeeldag, maar gaat er het er om dat kinderen zorgeloos kunnen spelen en zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet leuk vinden. âDe gedachte van de verbeelding is het thema en daar mag iedereen op zijn of haar manier invulling aan geven. We zijn meer dan alleen een museum en dat dragen we vandaag uit met spelen en een stukje straattheater.â

In twee museaDe Museumfabriek en het Rijksmuseum werken nauw samen bij het thema een âZomer lang spelenâ. De hele zomervakantie is er van alles te doen en te beleven in beide musea. Kunstenaar Peter Zegveld heeft bijvoorbeeld ook The Serpentine meegebracht naar Twente. Het is een 6 meter hoge achtbaan die zware kogels omhoog takelt en vervolgens naar beneden laat suizen. Maar ook Reflecting Holons van Michiel Martens en Jetske Visser is een uitdaging voor het oog en de verbeelding. Een Zomer lang spelen begon zaterdag en duurt tot 1 september. Er zijn tal van activiteiten en bijzondere kunstwerken te zien en te beleven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.