Enschede

Dierenasiel Enschede waarschuwt: 'Koop geen pup op online-platforms’

Dierenasiel Enschede verzet zich tegen de verkoop van dieren op online-platforms als Facebook en Marktplaats. Het asiel probeert de inwoners bewust te maken van de gevaren van die aankopen. Via zulke platforms halen liefhebbers vaak niet gesocialiseerde, ongevaccineerde, schuwe of zelfs zieke dieren in huis. Maar al te vaak komen die dieren via-via weer in het dierenasiel terecht.

Dierenasiel

Koop geen dier online

‘’Op een plaatje kan een dier er altijd leuk uitzien, maar je loopt tegen meer problemen aan dan je denkt’’, meldt woordvoerder Carmen Silos van de dierenbescherming Enschede. ''Ze zijn vaak ongechipt, ongevaccineerd en totaal niet getraind. Je koopt de dieren direct uit hun nest, dat zorgt voor treurige situaties voor de dieren’’.

Ook waarschuwt het dierenasiel dat je goed moet kijken van welke partij je de dieren koopt; ‘’Vaak is het zo dat na de voordeur de garantie al weg is. Dat beseffen mensen meestal niet.”

Weinig last van de Coronacrisis

Volgens Centraal Bureau voor Onderzoek en Kennisoverdracht (CBOK) is er landelijk een probleem in de opvang van ‘Coronapups’ nadat de pandemie is afgelopen. Dat gaat om de dieren die tijdens de Coronacrisis zijn gekocht en daarna naar het asiel moeten omdat er toch veel mis blijkt te zijn. In Enschede ziet dat beeld er niet zo uit; ‘’We hebben gelukkig in Enschede een goede buffer dus we kunnen zo’n situatie goed opvangen, maar we verwachten dat het niet nodig is’’, meldt Silos. Die buffer zorgt ervoor dat, mochten er door de coronacrisis meer dieren komen, ze snel kunnen opschalen.

Wel heeft het asiel oplossingen gezocht om mensen tijdens de coronacrisis te steunen in het opvoeden van honden. Op de website is een online vorm van puppytraining gezet zodat mensen thuis aan de slag kunnen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.