Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gerrit Richter (85) uit Lonneker realiseert zelf een dagopvang voor ouderen

425451 gerrit

Gerrit Richter (85) ervaart, door de ziekte van zijn vrouw, dagelijks het gemis aan dagopvang dichtbij huis in Lonneker. Reden voor de oud-ondernemer zelf zo n voorziening in het dorp op te zetten.

De vroegere kapsalon Eshuis in het dorpshart van Lonneker is de afgelopen maanden verbouwd tot een dagopvang voor ouderen. Een bijzonder initiatief van Gerrit Richter, die met zijn 85 jaar qua leeftijd tot de doelgroep behoort. De grondlegger zit tevreden aan de tafel in de woonkamer annex keuken. Het is mooi geworden, vind je niet?

Opmerkelijk vitaal
Richter heeft volop meegeholpen met de bouw. Hij is nog opmerkelijk vitaal en houdt er van de handen uit de mouwen te steken. Alleen zijn gehoor laat hem een beetje in de steek, vertelt de oud-eigenaar van Richter Staal Service. Zijn vrouw Dinie heeft het minder getroffen. Alzheimer , zegt Richter. Een vreselijke ziekte.

Het vraagt ook veel van hem. Je kunt haar geen moment alleen laten. Je moet constant oppassen. Hij heeft enkele uren thuishulp ingehuurd. Het zijn momenten dat hij als mantelzorger even op adem kan komen.

Heel gek
De afgelopen jaren merkte hij door zijn thuissituatie het gemis van een dagopvang in Lonneker. Een alternatief is een ritje naar de stad, zoals hij Enschede noemt. Maar eigenlijk moet dat niet nodig zijn. Het is toch heel gek dat er dichtbij huis niet zo n voorziening was.

Er zijn wel plannen maar toen hij daar bij de gemeente naar informeerde, kreeg hij de indruk dat de uitvoering nog wel een paar jaar zal duren. Daar wilde ik niet op wachten. Er is nu behoefte aan. Met de slagvaardigheid waarmee hij eerder zijn bedrijf runde, ging hij zelf aan een oplossing werken. Dan realiseer ik er zelf wel een, heb ik gezegd.

Mooie plek
Daarbij helpt het dat hij niet op een paar centen hoeft te kijken en al het nodige onroerend goed in eigendom heeft. Zoals de supermarkt en appartementencomplex Lonneker Staete aan de Scholten Reimerstraat. Toen de naastgelegen kapsalon Eshuis in de verkoop ging, zag hij zijn kans schoon. Los van de hartstikke mooie plek is hier genoeg ruimte voor zo n dagopvang. Hij klopte aan bij de WMO-afdeling van de gemeente. Daar zagen ze mijn plan wel zitten.

Een paar maanden later herinnert in het pand nog weinig aan de vroegere bestemming. De kapsalon is veranderd in een onderkomen waar tien ouderen opgevangen kunnen worden. Richter heeft aan alles gedacht. Behalve de keuken annex woonkamer is er een aangepast toilet en een aparte kamer met bed. Voor het geval iemand even moet rusten of onwel wordt. Je weet het nooit met mensen op leeftijd.

Rollator
Hij heeft zelfs een rolstoel en rollator aangeschaft. Ze staan in de hoek gestald van de woonkamer, waar Richter op deze middag met Marcel Bouwhuis van Zorg Professionals Twente de puntjes op de i zet voor de start van de dagopvang.

Richter vertelt enige tijd gezocht te hebben naar de beste partner en heeft uiteindelijk besloten in zee te gaan met deze coöperatie van 45 zzp ers, die de meest uiteenlopende zorg leveren. Ik heb er een goed gevoel bij. We zitten op een lijn , aldus Richter.

Bouwhuis zegt nog steeds verbaasd te zijn over zijn initiatief. Het is echt uniek wat meneer Richter hier heeft neergezet. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Hij vertelt dat ZPT de ruimte gaat huren. Richter vult direct aan niet de hoofdprijs te vragen. Als ik uit de kosten kom, ben ik tevreden.

Zorgprofessionals
ZPT zet vijf zorgprofessionals in voor de nieuwe dagopvang in Lonneker, die dagelijks van negen tot vijf uur is geopend. Richter: Maar er zullen daarnaast vrijwilligers nodig zijn. Zonder hen lukt het niet. Ik hoop en reken er eigenlijk wel een beetje op dat die er zijn in het dorp.

Per dagdeel kunnen maximaal tien ouderen worden opgevangen. Richter: Maar ook voor anderen steet de koffie altied kloar. Ik hoop dat het zo de hoeskamer van Lonneker wordt. Dat ook anderen hier binnen stappen om even bij te kletsen.

Hij zal er zelf regelmatig zijn om zijn echtgenote te brengen en te halen. In de rolstoel dwars door Lonneker. Ik weet nu dat er goede opvang is. Kan ik even wat anders gaan doen. Dit is ook voor mantelzorgers een oplossing. Misschien kom ik hier zelf ooit terecht. Zit ik niet op te wachten hoor, maar het kan zo maar gebeuren. Dan heb ik in ieder geval een mooi plekje in het dorp.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.