Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | ViVa in Enschede begint met statement: €˜Speeltuinen moeten blijven €™

425576 923411

De 65ste editie van de Jeugd ViVA is begonnen. Door het nieuws rond de financiële problemen bij het overkoepelende speeltuinbestuur krijgen de laagdrempelige vakantiespeelweken toch een extra lading.

Geen poespas deze maandagochtend bij speeltuin t Heelal, maar wel een subtiele verwijzing naar de situatie die is ontstaan binnen Stichting Enschedese Speeltuinen. Daar is het bestuur vorige week opgestapt uit onvrede met het gemeentebestuur. Die stelt vooralsnog geen 40.000 euro beschikbaar om de tekorten van de SES te dekken. Die zijn vooral ontstaan door het meermaals niet indexeren van de instandhoudingssubidie met de jaarlijkse prijsstijgingen door de gemeente Enschede.


Vakantie
Wethouder Niels van den Berg heeft weliswaar de moeite genomen om op zijn eerste vrije dag in vakantie-outfit de ViVa-speelweek te openen, maar wordt bij de ingang aan de Siriusstraat wel geconfronteerd met een spandoek. De speeltuinen moeten blijven , is er met stift op geschreven.

Belang
Dolf Soer, sinds 2015 de speeltuinbeheerder, zegt dat vrijwilligers van t Heelal hiermee het belang van het bestaan van de speel- en ontmoetingsplek in een wijk als Twekkelerveld duidelijk willen maken. Want die is er, zegt Soer.

We hebben het de afgelopen weken zo druk gehad met het mooie weer , zegt de beheerder. Vanuit de hele wijk kwamen de kinderen hier spelen. Bij basisscholen in de buurt, zoals de Noorderkroon, was er last van de eikenprocessierups. We hadden hier op de speeltuin ook drie nesten, maar die heb ik zelf weggehaald zodat de kinderen konden spelen.

Pot koffie

Maar niet alleen de jeugd weet de weg naar t Heelal te vinden. s Ochtends zetten we hier een pot koffie. En we zetten altijd wat extra. Bewoners uit de buurt, die het soms niet breed hebben, vinden het soms fijn om een kopje mee te drinken. De deuren staan gewoon open.

Hamerklap
Met een hamerklap opent Niels van den Berg de 65ste editie van de vakantiespeelweek. Hij slaat de eerste spijker in het houten geraamte van wat een windmolen gaat worden. De wethouder legt aanwezigen (vrijwilligers, SES-bestuurders en enkele raadsleden) nog eens uit dat hij het belang van de speeltuinen niet onderschat. Hij herhaalt de boodschap dat hij na zijn vakantie de gesprekken met het speeltuinbestuur weer oppakt om tot een oplossing te komen.

Gevaar
SES-bestuurslid Ben van Dijk hoopt er het beste van. Als voorzitter van de ViVa is zijn blik nu gericht op de vakantieperiode. De vakantiespeelweken lopen geen direct gevaar als het bestuur bij haar beslissing om op te stappen blijft. Maar als er daardoor speeltuinen worden gesloten, dan is de spreiding van de Jeugd ViVa wel in het geding.

En de ViVa is juist zo belangrijk in wijken waar veel kinderen opgroeien in arme gezinnen , zegt Van Dijk. Voor een symbolisch bedrag van 1 euro kun je de hele dag spelen. De kinderen vinden het geweldig. Vorig jaar bij de afsluiting van de ViVa was een jongetje in tranen omdat hij het zo jammer vond dat het was afgelopen. Daar doe je het toch voor?

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.