Enschede

De Tubanters houden wijkbewoners weg bij geestelijke gezondheidszorg

Voetbalvereniging De Tubanters is de vierde vereniging in Enschede die invulling geeft aan het project ‘Kracht van Verenigingen’. De voetbalclub op het Hogeland zet dagbestedingspogramma’s op om wijkbewoners uit de geestelijke gezondheidszorg te houden. “We zetten ons in de wijk op de kaart en het is financieel aantrekkelijk”, zegt verenigingsmanager Henny Roerink.

Geen risico

Volgens hem loopt zijn club geen enkel risico. “Alles is gedurende drie jaar dichtgetimmerd”, zegt hij. Het project ‘Kracht van Verenigingen’ is een initiatief van de gemeente Enschede die sinds 2015 verantwoordelijk is voor de geestelijke gezondheidszorg in de gemeente. Doel van het project is om Enschedeërs uit die zorg te houden. En om dat te bewerkstelligen worden verenigingen als de Tubanters ingezet die dagbestedingsprogramma’s uitvoeren.

Dagbesteding

Roerink wijst op wijkteammedewerkers die bij mensen thuiskomen en constateren dat iemand in aanmerking komt voor zo’n vorm van dagbesteding. “Want als ze dat niet krijgen, komen ze misschien wel in de gezondheidszorg terecht”, aldus Roerink.

Buurthuis

De voetbalclub opent de deuren en gaat volgens Roerink nog meer als buurthuis functioneren. “Samen met onze partners organiseren we overdag een scala van activiteiten.” Hij noemt taallessen, schilder-, computer en zelfs fietslessen. In de kantine is een formulierenbrigade beschikbaar die hulp geeft bij bijvoorbeeld het invullen van belastingformulieren, er huizen een fysiotherapiepraktijk en een lifestylecoach. “Door goede dagbesteding aan te bieden, kunnen de deelnemers prettiger in hun vel komen te zitten”, denkt Roerink.

Twaalf wijkbewoners

De sociaal maatschappelijke openstelling van de accommodatie aan de Olympialaan duurt minimaal drie jaar. “Gedurende die tijd krijgt de club en partners subsidie. We moeten twaalf mensen per jaar uit de zorg weghouden. Als er meer komen die een daginvulling willen, dan kan dat ook.

De verwachting is dat de club na de zomervakantie in september echt aan het werk kan met de dagbesteding voor wijkbewoners.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.