Wie kent haar niet in Enschede? Onze stadsboerin Karin Vaneker. Altijd op zoek naar de natuur in de stad. Soms maakt ze zich druk over bomen die aan hun lot worden overgelaten, soms bedenkt ze leuke kinderactiveiten en nu is ze bezig met wormenhotels. Ze deelt de wormen met warme hand uit.
Wormen, mestpieren, wormencompost, karton en koffieprut zijn de rode draad in Vanekers betoog over de plaatsing van wormenhotels in tuinen. “Ik ben er al sinds 2015 mee bezig. Het gaat over de bovenste 30 centimeter van de bodem. Als die niet gezond is, zijn de planten, onze voeding en wijzelf niet gezond”, merkt ze in het gesprek in 1TwenteVandaag op.
Zonder mestpieren gaat het mis, want die zorgen voor de kringloop en maken van plantaardig afval wormencompost. “Planten krijgen via de wormen voeding binnen”, aldus Vaneker. En dus moet je ze koesteren en verwennen.
Ze laat een lijvig, dikwandige groene buis zien. Onderin veel gaten waardoor de wormen in- en uit kunnen. De buis dient als voedselplek waarin groente- en fruitafval, karton en veel koffieprut gegooid wordt, want die zijn daar gek op. Na verwerking door de pieren wordt de compost de tuin in gebracht. Dat is het idee van een wormenhotel. “Als je ze zo eten blijft geven, komen ze terug. Net als vogels trouwens. Het zijn heel trouwen huisdieren.”
Vaneker deelt haar wormen en hotels met warme hand uit, maar roept ook mensen op ze zelf te maken en op een rustig schuilplekje te installeren. “Beetje bijvoeren en met rust laten. Daar houden ze van. Trucs en tips over wormen zijn te vinden op het Instagramaccount van Karin Vaneker: Karincompost.