Enschede

Vuurspuwers huilen bij uitvaart van showman-kok uit Enschede

Hans Davina (66) uit Enschede was fulltime kok en amateur entertainer. De showman en toneelspeler kreeg de uitvaart die hij zelf regisseerde. Compleet met huilende vuurspuwers.

426057 vuurwerk 15
Als Thijs Maartens (31), lid van entertainmentgroep Alludens, Hans Davina tijdens een workshop leert vuurspuwen, moet hij vooral op de decimeters brede snor van zijn âpupilâ letten. Deze stralende donderdagmiddag staan Thijs en zijn collega Geke Fox (43) voor het podium van openluchttheater Brilmansdennen in Losser.

Als de blankhouten kist met de Enschedeër wordt binnengedragen, nemen de twee een slokje benzine en spuwen ze vuur. âIk ben heel blij dat ik iets voor hem kan doenâ, zegt Geke geroerd. Er wellen tranen in hun ogen, niet door de brandstof.

Boze heks
Hans Davina, die in december âafzwaaideâ als kok bij de Twentse zorginstelling TriviumMeulenbelt in Tubbergen en Geesteren, meldt zich eind april bij de dokter. Eerst wordt een abces in zijn onderbuik gevonden. Hij blijkt blaaskanker te hebben. âIk leef in een sprookjesbosâ, zegt hij. âIk weet alleen niet of de boze heks of de goede fee komt.â Na elf weken verliest hij de ongelijke strijd. De trotse opa maakt nog net de geboorte van zijn derde kleinkind mee.

Vanaf zijn ziekbed regelt deze showman, zoals hij liefdevol wordt genoemd, zijn uitvaart. De herdenkingsbijeenkomst moet buiten, beslist Davina. Uitvaartleider Ron de Leeuw oppert het prachtig gelegen openluchttheater in Losser te kiezen. Daar serveren vrijwilligers drankjes en hapjes, tot blokjes kaas en âdröge wosâ toe. Dat past bon-vivant Davina, altijd in voor een feestje.

Zijn kameraad Hans Maartens, eigenaar van Alludens, vertelt dat theatermaken belangrijk was. De extraverte Davina speelde alles, van patserige pooier tot een streng gereformeerde vader in het toneelstuk Leven rondom de Dood. âDaarvoor moest jij uit jouw comfortzoneâ, vertelt zus Sabine over haar broertje.

Rook uit de kist
Op zijn sterfbed doet Davina suggesties voor een onvergetelijk âslotvoorstellingâ. Hij stelt voor zijn laatste rol te spelen: als lijk in een moordspel. Ook oppert hij om als special effect rook uit de kist te laten kringelen. Het blijven hersenspinsels. Niettemin voert Davina de regie. âIk dacht hardlopend de dood voor te blijven, maar dat lukte niet.â

De kist moet na de borrel per koets richting het crematorium in Oldenzaal worden vervoerd. Kok Davina verzorgde jarenlang de catering bij de Koetsânkeerls. Nu trekken de Friese ruinen Fokke en Ramiro, gemend door koetsier Bennie Hermelink van stalhouder Schouwink, de boeren-vierwieler. Zoals Hans Davina het heeft gewild.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Janssen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.