Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kunstenaars van Aveleijn in Enschede genomineerd voor award: €˜Puurheid maakt werk uniek'

426110 923571

Drie kunstenaars van atelier t Meera zijn genomineerd voor de Special Award, de vierjaarlijkse landelijke wedstrijd voor kunstenaars met een handicap. Tot half september hangt hun werk in de Nicolaïkerk in Utrecht.

In atelier t Meera in de Performance Factory zitten Thomas Verlaek, Marion Visschedijk en Annabelle van der Voort van der Klei gebogen over hun jongste kunstwerken. Geconcentreerd besteden ze aandacht aan elk detail. Wat opvalt zijn de grote verschillen in stijl en onderwerpen.

Inspiratie
Thomas haalt de inspiratie voor zijn strips uit detectives. Marion put haar ideeën voor haar landschappen uit wandelingen in de natuur. En Annabelle voert voor haar kleurrijke tekeningen van poppetjes steevast overleg met haar lievelingsknuffels.

Wat ze gemeen hebben, is de puurheid. Dat maakt hun werk uniek , zegt artistiek begeleidster Mojgan Lisar. Dat geldt voor alle mensen die hier komen. Het kunst- en textielatelier van Aveleijn wordt dagelijks door zo n 25 cliënten bezocht. De kunstwerken aan de wanden maken duidelijk dat er veel talent is.

Dat Thomas, Marion en Annabelle kans maken op de Special Award, de vierjaarlijkse landelijke prijs voor kunstenaars met een handicap, maakt iedereen in het atelier van Aveleijn trots. Lisar: Dat is heel bijzonder, want na diverse selecties zijn er van 400 kunstenaars 39 overgebleven.

Bijna niet geloven
Thomas, Marion en Annabelle behoorden tot de eregasten van de opening van de expositie in de Nicolaïkerk in Utrecht. Tot half september is hun werk er te zien. Ik kan het nog bijna niet geloven , zegt Marion (55). Toen we in Utrecht waren, zag ik zoveel mooie schilderijen. Ze zijn zo goed.

Mojgan onderbreekt haar: Dat ben jij ook, hoor. De Glanerbrugse knikt en vertelt enthousiast over haar drijfveren. Ze typeert zichzelf als een natuurmens . Ze wandelt veel. Vooral in het gebied direct over de Duitse grens bij haar dorp. Daar doet ze ideeën op voor haar schilderijen of borduurwerken. Ik kijk goed naar bladeren en bomen. Dat beeld sla ik op. Soms maak ik er ook foto s van.

Heuvels en knuffels
Ze tekent eerst het ontwerp op papier of stof. Vervolgens kleurt ze het in met aquarelverf, stift of textielverf. Nadat de stof gefixeerd is, borduurt ze dit over met dunne Durable garen. Vaak schildert ze heuvellandschappen. Ze draagt met haar werk ook een boodschap uit. Ik wil dat de wereld groen blijft , vertelt ze.

Annabelle (27) wordt geïnspireerd door het leven van haar knuffels. Ze tekent vooral het verhaal rondom haar poppetjes, die ze ziet als haar dochtertjes. Als ze werkt, zit haar lievelingspop Rosella meestal op tafel. Met haar overlegt ze over de onderwerpen die ze schildert. Op deze ochtend is ze in het atelier bezig met gebouwen vol poppetjes. Dat zijn hotels , licht ze toe.

Ze vertelt thuis een speciale tekening voor haar moeder te hebben gemaakt. Met de afbeelding van een harp, want haar moeder is muzikant. De poppetjes zijn in dit werk prinsesjes, zegt ze. Want mama is een koningin.

Dromen laten uitkomen
Van het drietal heeft Thomas al een reputatie opgebouwd als veelzijdige kunstenaar. Hij schildert niet alleen, maar acteert ook en schrijft scenario s voor speelfilms. Zijn laatste film is vertoond op 1Twente en in Concordia. Een vervolg is in de maak.

Weer een thriller , zegt de 29-jarige Oldenzaler. Hij tekent met fijne lijnen silhouetten en maakt veel strips. Daarmee is hij al op jonge leeftijd begonnen. Vaak vormen detectives een inspiratiebron. Komt misschien omdat ik als jongetje bij de politie wilde.

Mojgan Lisar laat een illustratie van de hand van Thomas in een magazine zien. Het thema was de wereld. Thomas heeft wereldleiders als Trump, May, Erdogan en Poetin getekend. Vrolijk lachend naast elkaar. Ook Rutte is te herkennen. Die is toch vriendje met iedereen , zegt Thomas. Ik laat ze hier allemaal eenheid uitstralen. Ik weet wel dat het zo nooit zal worden, maar met kunst kun je dromen laten uitkomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto's: Cees Elzenga / hetoog.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.