Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Zwarte Cross heeft primeur met mindervalidenhotel: €˜Niks is onmogelijk €™

426147 concert 2527495 1280 1

Een primeur op de Zwarte Cross: een hotel voor mindervaliden, zodat ook zij drie dagen lang het festival in Lichtenvoorde kunnen bezoeken. De accommodatie is een idee van Diane Eilander, fysiotherapeute bij Het Roessingh in Enschede.

Miva Las Vegas , staat er op een van de plastic wanden van het mindervalidenhotel. Nabij het festivalterrein van de Zwarte Cross is een grote tent geplaatst, waarin zo'n twintig vertrekken zijn gebouwd. Dankzij deze accommodatie kunnen mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, met partner of begeleider, het hele driedaagse festival meemaken.

Elke ruimte in de tent telt twee bedden: een voor de mindervalide en een voor zijn of haar gast. Het mindervalidenhotel heeft voorzieningen als een hoog-laagbed, invalidentoilet, tilliften en een aangepaste douche. De eerste levensbehoeften voor mindervaliden , noemt Diane Eilander (45) het.

Iedereen naar festivalDe fysiotherapeute van Het Roessingh in Enschede kwam vorig jaar op het idee om festivals beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Bij het revalidatiecentrum begeleidde ze twee mensen die graag naar de Zwarte Cross wilden, maar dat vanwege hun medische situatie op dat moment niet konden.

Ik vind dat iedereen naar een festival moet kunnen , zegt Eilander, die daarop contact zocht met De Feestfabriek, de organisatie achter de Zwarte Cross. Ze waren direct enthousiast en vonden het een geweldig initiatief.

Realisatie
Bijna een jaar lang was Eilander vervolgens bezig met het realiseren van het mindervalidenhotel. In gesprek met De Feestfabriek, fondsen werven, zorgmedewerkers regelen, sponsoren zoeken , somt ze op. Je moet alle faciliteiten hebben voor de mindervaliden. Een invalidentoilet en een aangepaste douche is niet genoeg, hier zijn nu complete zorgplekken.

Platte wagenDe mindervaliden worden in het festivalhotel begeleid door zorgverleners die veelal in deze regio werkzaam zijn. We hebben ons vooral gericht op de realisatie van het verblijf , benadrukt Eilander. De begeleiding tijdens het festival zelf, daar hebben we ons niet zo mee beziggehouden. Dat is vaak al geregeld. Wel hebben we een platte wagen gemaakt, waarmee we mindervaliden van backstage naar het festivalterrein kunnen brengen. Dan hoeven ze zelf niet dat hele stuk te rollen.

De accommodatie, die plek biedt aan twintig mindervaliden, is al voor het gehele festivalweekend volgeboekt. Mensen konden zich aanmelden voor het hotel , ook benaderde Eilander zelf oud-patiënten van Het Roessingh. We hadden wat afzeggingen, maar na de nodige media-aandacht zitten we nu helemaal vol , vertelt Eilander, die in het Enschedese revalidatiecentrum vooral mensen met een dwarslaesie begeleidt.

Eenzaam

De totale kosten van het mindervalidenhotel bedragen 130.000 euro. Sponsoren, waaronder HandicapNL, dragen bij in de financiën. De Zwarte Cross stelt de festivaltickets gratis ter beschikking aan de mindervaliden. Als de pilot succesvol blijkt, wordt het initiatief uitgerold naar andere festivals. Nederland telt 2,2 miljoen mensen met een handicap. Velen zijn eenzaam omdat ze niet mobiel zijn en afhankelijk zijn van anderen , aldus Daniëlle Schutgens van HandicapNL.

Het mindervalidenhotel werd eerder deze week geopend door Rick Brink, de onlangs uitgeroepen Minister van Gehandicaptenzaken . Ik was groot fan van Jovink en de Voerderbietels, maar ik kon nooit bij een optreden zijn , aldus Brink. Ik ben erg trots dat ik nu dit hotel voor mindervaliden mag openen. Dit hotel past goed bij het thema van dit jaar: Niks is onmogelijk .

Positieve reacties
Initiatiefneemster Eilander zegt blij te zijn met alle positieve reacties. Zelf is ze, net als voorgaande jaren, ook weer van de partij op de Zwarte Cross. Ik vind het een leuk festival. En omdat ik het leuk vind, moeten anderen er ook van kunnen genieten.

Radio

1Twente sprak Diane Eilander op de radio over het mindervalidenhotel. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.