Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

UT-professor treedt op bij de Zwarte Cross: als hoogleraar én als gitarist

426291 924078

Hoogleraar Guus Rijnders (55) van de Universiteit Twente is een duizendpoot met een bijzondere liefde: de Zwarte Cross. Hij is spreker, artiest én achterbuurman van het festival. Daar komt volgend jaar nog iets bij. "Ik wil een eigen crosscamping."

Vanuit zijn gigantische tuin in Vragender kun je ze nét niet zien: de grote feesttenten van de Zwarte Cross. Maar binnen drie minuten fietsen - gitaar in één hand - staat hoogleraar Guus Rijnders (55) op het terrein van zijn geliefde festival.

De Achterhoeker is professor nanotechnologie aan de Universiteit Twente en beweegt zich dagelijks in een ingewikkelde wereld van minuscule deeltjes die met het oog niet zichtbaar zijn. Deze dagen is zijn leven een stuk overzichtelijker. Vandaag staat hij als spreker over kunstmatige intelligentie op de Zwarte Cross, in zijn zelfbedachte Universitent waar meer lezingen worden gehouden.

Tussendoor treedt hij met eigen band op, waar Rijnders de gitarist van is. De hoogleraar wordt wel eens raar aangekeken, geeft hij toe. "Dan krijg ik de vraag: 'ben jij nou een hoogleraar!?' Ik moet daar wel om lachen, zeg dan: hoeveel hoogleraren ken je? Mensen hebben er een heel verkeerd beeld bij, denken dat het een soort wereldvreemd iemand is. Maar hoogleraren zijn ook vaders, muziekliefhebbers of festivalgangers. Ik ben zelf professor doctor ingenieur, maar die titel gebruik ik nooit. Hier op de Zwarte Cross lopen de hoogleraren in korte broek."

Creatieve geesten
Rijnders is een geboren en getogen Achterhoeker, die zijn leven lang in Lichtenvoorde woonde maar dit jaar intrek nam in buurdorp Vragender. Hij woont er op een steenworp afstand van z'n geliefde cross. Het festival is een van de hoogtepunten van het jaar voor hem. Zijn jongste zoon reed er al eens mee met de cross, zijn andere zoon is ook motor- en muziekgek.

Hij loopt er zelf het volledige weekend . "Het relaxte spreekt me aan. De combinatie van muziek, theater, ontspanning en een beetje gekkigheid. Het heeft nog altijd een boerse naam, maar dat is de Zwarte Cross al lang niet meer. Het overdreven gedrag is er wel een beetje vanaf."

Als kind sleutelde hij zelf aan motoren, scheurde in verlaten steengroeves en speelde in het bos. Rijnders ziet het als een van de redenen van het Achterhoekse succes van de Zwarte Cross. "Als kind had je geen internet, je moest naar buiten. Daar word je creatief van. Daardoor zijn er in mijn ogen veel creatieve geesten in de Achterhoek. Gijs Jolink van de Zwarte Cross is ook zo iemand, ze blijven vernieuwen en verrassen. De Achterhoek is een krimpregio die aan het veranderen is. De Zwarte Cross doet ook veel voor het gebied. Hoe ga je die dorpen invullen en houd je het leefbaar? Dat lukt alleen met creativiteit. Ik vind het ook leuk om me daar mee bezig te houden."

Het typeert de duizendpoot Rijnders, die ook nog eens voorzitter is van een hardloopvereniging en adviseur energie-transitie op de Universiteit Twente.

Crosscamping

Als het aan hem ligt, komt daar volgend jaar nog iets bij: campingeigenaar tijdens de Zwarte Cross."Ik had mijn tuin dit jaar al willen omtoveren tot crosscamping, maar dat wordt nu volgend jaar. Het is zo'n uitdaging waar ik energie en plezier uithaal. Dat haal ik óók uit nanotechnologie, maar juist ook die combinatie houdt het spannend voor mij."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.