Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twente wil voorop lopen met waterzuivering

426477 548758

Twentse partijen die water zuiveren willen een grote installatie bouwen bij de rioolwaterzuivering in Enschede. Die moet aantonen dat rioolwater restloos kan worden gezuiverd. Het water moet daarna in eerste instantie geschikt zijn voor hergebruik in de landbouw of industrie en uiteindelijk zelfs drinkbaar kunnen worden.

Het plan komt vanuit het in 2015 opgerichte Water Experiment Center Twente waarin Twentse bedrijven, het Waterschap Vechtstromen en hogeschool Saxion samenwerken. Bij de rioolwaterzuivering in Glanerbrug doen zij gezamenlijk onderzoek.

Een demonstratie-installatie op de rioolwaterzuivering van Enschede de grootste in het gebied van Vechtstromen - moet aantonen dat nano-filters zelfs de allerkleinste deeltjes uit water kunnen halen. Geen spoor meer van medicijnen, pesticiden, hormonen, kleurstoffen, virussen, bacteriën en microplastic.

Schaarste
Met bestaande technieken voldoet gezuiverd rioolwater in Nederland aan alle eisen om te kunnen worden geloosd. Maar de verwachting is dat de eisen strenger gaan worden. Waterschaarste leidt bovendien tot een stijgende behoefte aan rioolwater dat zo schoon is dat het meer kan worden hergebruikt, en zelfs drinkbaar wordt.
In hun eigen laboratoria en in het onderzoekscentrum in Glanerbrug hebben de betrokken partijen al technieken ontwikkeld waarmee ze deze kwaliteit bereiken. Bij de zuivering in Enschede willen ze laten zien dat ze het ook op grote schaal kunnen. Woordvoerder Harry Futselaar, lector International Water Technology aan Saxion, zegt dat hij hoopt dat Twentse innovaties het water van Nederland en de rest van de wereld aan de eisen van de toekomst kunnen laten voldoen.

Hij is ervan overtuigd dat een dergelijke demonstratie-installatie een versterking van de Twentse economie betekent. De afgelopen jaren hebben bedrijven hun klanten veelvuldig meegenomen naar het WECT in Glanerbrug die daar van de producten overtuigd raakten. Aangesloten bedrijven zijn Pentair, RWB, Jotem en NXFiltration.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.