Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese politiechef: Armoede gevaar voor veiligheid

426915 reinier 5

Wie niets te verliezen heeft, zwicht makkelijker voor een lucratief aanbod van criminelen. Daarom moet Enschede, maar ook de rest van de regio, alert zijn op verborgen armoede, zegt politiechef Arjan Derksen.

Er moet worden geïnvesteerd in het terugdringen van verborgen armoede in Enschede, zegt scheidend politiechef Arjan Derksen in een interview met Tubantia.

Hoewel er veel lovende woorden zijn over de positieve kanten van Enschede - zoals over het florerende winkelaanbod, de stijgende woningprijzen en dalende werkloosheid - heeft de stad volgens Derksen ook een andere kant. Een kant van armoede. Dat hoor ik van mijn wijkagenten, en dat zie ik zelf. Er is een aantal wijken waar keihard moet worden gewerkt om verloedering te voorkomen.

Onderwereld
De afgelopen jaren zag Derksen in Twente mede door deze armoede de onderwereld op verschillende manieren aan de oppervlakte komen. Dan heb ik het niet over zwaar geweld als een schietpartij of een moord, maar over dagelijkse overlast in de wijken. Kinderen die de spuiten van junks langs het spoor vinden, bijvoorbeeld. Dat neemt vormen aan waardoor buurtbewoners er terecht helemaal klaar mee zijn. Over deze vorm van ondermijning maak ik me echt zorgen.

Bij zulke overlast gaan armoede en criminaliteit volgens de politie nagenoeg altijd hand in hand. Bij de politie in Enschede hebben we het over stakkers en rakkers . Stakkers zijn mensen die weinig te verliezen hebben, en voor wie het gemakkelijk is om af te glijden en zo een rakker te worden. Als een stakker het aanbod krijgt om voor 200 euro een paar pakketjes weg te brengen, denk je dan dat hij nee zegt? Natuurlijk niet. Maar daarmee krijgt de criminaliteit een gemakkelijke voedingsbodem, en dat is heel gevaarlijk voor de veiligheid en leefbaarheid in de stad.

Van stakker naar rakker
Voorkomen dat een stakker een rakker wordt, kan volgens Derksen alleen door een systeem te bouwen waarin er op allerlei manieren kan worden ingegrepen als iemand dreigt af te glijden. Er is niet één partij in Nederland die zelfstandig succes kan boeken. Dat klinkt afgezaagd, maar alleen een gemeente, de politie of een hulpverlener kan nauwelijks iets bereiken.

Die partijen moet je bij elkaar halen om samen verborgen armoede en verloedering aan te pakken. Geef mensen ondersteuning bij het tegengaan van hun verslaving, bied ze kans op een baan, zet ze niet allemaal in dezelfde wijk neer. Alleen door op die manier samen te werken, dring je deze vorm van ondermijning terug. Dat gebeurt al, maar Enschede moet ook echt volop blijven investeren om de stad leefbaar te houden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.