Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zo herrees het gezin Hertong uit Glanerbrug uit de as

426962 900955

Vrijwel alles is nieuw. Ons huis is mooier geworden , zegt Arjen Hertong. Wat is het belangrijk om goed verzekerd te zijn . Toch hoopt hij nooit weer brand te krijgen. Het was een zware tijd. Een terugblik.

Arjen Hertong buigt naar voren om het koffiezetapparaat te bedienen. Eind februari stond in vrijwel dezelfde houding brandonderzoeker Folkert van der Ploeg van Brandweer Twente de oude koffiezetter te bekijken. Alles was zwart en vies, als gevolg van een defect aan dat apparaat dat de keuken in lichterlaaie zette. Tot op zolder was het huis zwart van de roetdeeltjes. En het stonk naar rook.

Bijna vijf maanden later doet niets meer aan de brand denken, of het moet het originele cadeau zijn dat het gezin Hertong van de buren kreeg: de opengesneden brandblusser, toen gevuld met koffiebonen en nu met een plantje. Van andere buren kregen ze een schilderij van frisse groente en fruit, waar ze zo van houden. Het moet nog een plekje aan de muur krijgen.

Verzekering
Als Arjen vertelt hoe hun huis aan de Sonatestraat in Glanerbrug uit de as is herrezen, benadrukt hij hoe belangrijk het is om verzekerd te zijn. Op advies van hun tussenpersoon hadden ze twee jaar geleden het verzekerde bedrag nog verhoogd en waren ze twee euro per maand meer gaan betalen. Huizen worden meer waard en het aantal spullen was immers toegenomen.

Niet zo lang voor de brand hadden hij en zijn vrouw Marloes het er nog over: dat ze nog nooit geld bij de verzekeraar hadden teruggevraagd, maar wel al jaren al die premie afdroegen. Nu weten ze waar het goed voor is. Ze kregen een groot bedrag uitgekeerd in twee keer waar ze alles nieuw van konden kopen. Arjen prijst de verzekeraar die niet moeilijk deed en hen adviseerde om zoveel mogelijk weg te gooien. De hoogte van het bedrag houdt hij voor zich.

Zelf aangestoken?Zij moesten zelf heel erg aan dat idee wennen. Het leek zo n verkwisting. Het spookte door hun hoofd: wat zouden anderen ervan denken? Soms stonden er wel twee bestelauto s pakketten uit te laden. Straks dachten mensen nog dat ze het zelf hadden aangestoken. Arjen hield een aantal roestvrijstalen pannen achter omdat hij niet geloofde dat roet het keukengerei zou aantasten. Maar een paar weken later waren ze inderdaad bruin.

StankKleding die ze die winterdagen perse nodig hadden gingen mee met een schoonmaakbedrijf zeven zakken vol en kwamen de volgende dag gereinigd terug. Behalve de eettafel in de woonkamer die Hertong zelf heeft gemaakt is van boven tot beneden alles uit huis weggehaald. Als je in huis bent, denk je dat het kastje op zolder niet zo stinkt, maar op een schone plek blijkt dat wel het geval te zijn , vertelt hij.

DroomOver huisvesting hoefde ze zich geen zorgen te maken. Eerst konden ze kort in een hotel in Enschede verblijven - waarmee een droom van zoon Fabian (12) uitkwam - en daarna hebben ze twee maanden in een ingericht zomerhuisje in Buurse kunnen wonen dat ze zelf konden uitzoeken. Het huis werd schoongepoetst, boven met de hand en beneden met de hogedrukreiniger. Daarna konden met de aannemer afspraken worden gemaakt over de herinrichting.

Omdat de vloer eruit moest besloot Hertong vloerverwarming te laten aanleggen. De radiatoren konden weg waardoor er ruimte kwam voor een hoekbank achter. De nieuwe keuken heeft ongeveer dezelfde vorm, maar het blad is niet meer namaak maar echt natuursteen, een wens die ze al langer koesterden. Erop staat weer een nostalgische weegschaal, rood van kleur, met opnieuw uien erop. En net als toen liggen er bananen, maar nu helder geel.

Noaberschap bestaatHet is zeker niet alleen de verzekering die het gezin erdoor heeft geholpen. Ook kregen ze veel steun van vrienden en familie. Voordat het zomerhuisje beschikbaar was, konden ze bijvoorbeeld bij de buren slapen. Zijn moeder ving daarna het gezin op, ze aten gezamenlijk, zij zorgde ervoor dat de kinderen op school kwamen en ze deed de was. Al die hulp was fantastisch. Noaberschap bestaat echt.

Hoewel het herstel vlekkeloos is verlopen, trokken die maanden toch een wissel op het gezin. Marloes voelde zich bedrukt, en op een gegeven moment werden ze beroerd van het kopen van nieuwe spullen. Want rustig zoeken naar een nieuwe inrichting is heel wat anders dan alles nieuw móeten kopen. We voelden ons koopziek. Er moest zoveel gebeuren, het was echt zwaar, maar we hebben het gered.

Borrelglaasjes
Nog steeds komen ze dingen tegen die ze niet meer hebben. Bijvoorbeeld borrelglaasjes. We hebben de borrel maar in eierdopjes geschonken , zegt Arjen lachend. Fabian en zijn broertje Quinn (9) zijn voorlopig nog de Playstation kwijt. Ze hebben besloten maar even zonder te doen. In 2020 komt er immers een nieuwe editie uit.

In de gang en op de overloop hangen gekoppelde brandmelders, op plekken die de brandweer adviseerde. Dat heeft de familie nu goed voor elkaar. Arjen heeft de ruimte gekregen om vrije dagen op te nemen, om alles wat er moet gebeuren te kunnen doen. Daarna heeft hij wat vrije dagen gekocht om toch nog even op vakantie naar de Wadden te kunnen gaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Cees Elzenga / hetoog.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.