Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Klacht bij waakhond privacy vanwege handelswijze gemeente Enschede in bijstandaanvragen

427182 meeting

De kwestie over medische gegevens rond bijstand krijgt een vervolg bij een landelijke instantie. SP en Enschede Anders stellen schriftelijke vragen.

De Stichting Sociaal Hart Enschede gaat de handelwijze van de gemeente bij het opvragen van het medisch dossier bij de aanvraag van een bijstandsuitkering aankaarten bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat zegt René Beunders van Sociaal Hart. De Autoriteit Persoonsgegevens waakt over kwesties die raken aan de privacy.

Beunders staat een vrouw uit Enschede bij rond de aanvraag van haar bijstandsuitkering. Tijdens deze procedure is de alleenstaande moeder om haar medische dossier en medicijnlijst gevraagd door ambtenaren van de gemeente Enschede.

Nationale OmbudsmanBeunders: Ik heb over dit specifieke geval inmiddels contact gehad met de Autoriteit Persoonsgegevens en kort uiteengezet wat er is gebeurd. Er is me geadviseerd de zaak schriftelijk aanhangig te maken en dat ga ik dus doen. Beunders overweegt de klacht ook voor te leggen aan de Nationale Ombudsman. Dat is eventueel het alternatief. De Autoriteit Persoonsgegevens in dit geval de meest relevante instantie. Laat die er eerst maar eens naar kijken.

Naar aanleiding van de afhandeling van het bijstandsdossier van de vrouw oordeelde de onafhankelijke klachtencommissaris van de gemeente dat ambtenaren niet om haar medisch dossier hadden mogen vragen. De constatering heeft er toe geleid dat de klachtencommissaris samen met de functionaris gegevensbescherming van de gemeente Enschede een onderzoek in gang heeft gezet naar het ambtelijke optreden.

Signalen
Die vermeende handelwijze van de gemeente krijgt politiek een vervolg met schriftelijke vragen die Margriet Visser (Enschede anders) en Annelies Futselaar (SP) over de kwestie hebben gesteld. Visser zegt in een toelichting op haar vragen dat zij verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman in februari van dit jaar per mail al eens heeft benaderd met signalen die het raadslid bijna een half jaar geleden heeft opgevangen over het ongeoorloofd opvragen van een medisch dossier. Daarom wordt het hoog tijd dat wordt uitgezocht.

Inzage geëist
SP-raadslid Annelies Futselaar wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe vaak de gemeente inzage in medische dossiers heeft geëist bij de aanvraag van bijstandsuitkeringen. Ook vraagt Futselaar zich af of de gemeente bij een aanvraag voor een bijstandsuitkering nog meer informatie opvraagt die mogelijk strijdig is met de wetgeving en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.