Verkeer
Stuur appje
Zoek

Neuroloog Van Vugt: 'Patiënt straks 1,5 tot 2 jaar later naar verpleeghuis'

De ziekte genezen zit er voorlopig nog niet in, maar met de juiste begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson moet het mogelijk zijn verpleeghuisopname met 1,5 tot 2 jaar uit te stellen. Daaraan moet het volgend jaar te realiseren Punt voor Parkinson in Het Borsthuis in Hengelo gaan bijdragen. Neuroloog Jeroen van Vugt is er blij mee: "Met dit Punt vóór Parkinson willen we eigenlijk een punt áchter Parkinson zetten."

Pesticiden

Hij haast zich om te zeggen dat hij niet de suggestie wil wekken dat de ziekte de komende jaren te genezen zal zijn: "Het blijft voorlopig een kwestie van symptoombestrijding. Aan de andere kant zijn we wel steeds verder met onderzoek naar de oorzaken van de ziekte en daarmee het voorkomen en mogelijk genezen ervan. Deels is de ziekte erfelijk, maar ook omgevingsfactoren spelen een rol. Zo komt Parkinson vooral veel voor op het platteland en dat is terug te voeren op het gebruik van pesticiden in de landbouw in vroeger jaren."

Vergrijzing

Het hoofddoel van het nieuw op te zetten expertisecentrum is een betere coördinatie van de behandeling in de regio, maar indirect kan het mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een medicijn. Twentse onderzoekers zijn er blij mee. Van Vugt: "Je hebt straks een veel grotere groep die je kunt onderzoeken. Dat is een voordeel." In het verzorgingsgebied van de Twentse ziekenhuizen wonen zo'n 1.400 mensen met Parkinson of een aanverwante ziekte (Parkinsonisme). Dat aantal zal binnen 20 jaar verdubbeld zijn. "Dat heeft vooral te maken met de vergrijzing. Daarom is het zo belangrijk dat we nu deze stap zetten", aldus de arts.

“We kunnen onze patiënten dan misschien niet genezen, we kunnen ze straks wel veel meer bieden wat betreft behandeling.”

'Zorg is goed, maar kan altijd beter'

Het idee is afgekeken in Leeuwarden en Groningen, vertelt de neuroloog van MST: "Bij ons is de zorg goed, maar het kan altijd beter. De samenwerking daar is erg goed. Ze leren er van elkaar en wisselen ervaringen uit." Wat niet verandert in Twente, is dat de ziekenhuizen zelf de diagnose stellen. Daarna echter wordt het werk overgenomen door Punt voor Parkinson. Van Vugt: "Er komt in het Borsthuis een polikliniek, een dagbehandeling met onder meer fysiotherapie en logopedie en mensen kunnen er korte tijd worden opgenomen, zodat hen daar geleerd wordt hoe ze later thuis met de ziekte om moeten gaan. Dat betekent dat ook alle Twentse neurologen en parkinsonverpleegkundigen een deel van de week daar aan het werk zijn."

icon_main_info_white_glyph

Punt voor Parkinson

Het Borsthuis in Hengelo moet vanaf volgend voorjaar hét centrale punt in Twente worden wat betreft de behandeling van de ziekte van Parkinson. Hier werken vanaf dan, onder de naam Punt voor Parkinson Twente, zorgverleners van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) samen met neurologen en andere deskundigen van de ziekenhuizen ZGT en MST.

Menzis

In Groningen blijkt definitieve verpleeghuisopname door de inzet van een Punt voor Parkinson met 1,5 tot 2 jaar uitgesteld te kunnen worden. Dat is in veel gevallen goed nieuws voor de patiënt en zijn familie, maar de zorgkosten worden hiermee ook fors gedrukt. Daarom werkt zorgverzekeraar Menzis graag mee, aangezien de investering snel terugverdiend zal kunnen worden.

Hands 2906458 1280
Lees ook
Twentse kennis en expertise op gebied van Parkinson gebundeld in Hengelo

Verder reizen

Een van de weinige nadelen van bundeling van zorg in Hengelo is dat sommige mensen verder zullen moeten reizen voor hun behandeling, maar die zal wel beter zijn, aldus Van Vugt. Voor iemand die werkt met patiënten wiens ziektebeeld over het algemeen alleen maar verslechterd, is het fijn nu eens goed nieuws te kunnen brengen: "Zo'n Punt voor Parkinson zal zeker bijdragen aan het plezier in ons werk. En we kunnen onze patiënten dan misschien niet genezen, we kunnen ze straks wel veel meer bieden wat betreft behandeling. Dat is iets dat mijn werk ook nú al de moeite waard maakt. Je kunt altijd iets voor mensen betekenen."

Borsthuis 2021 07 09 175523 pziw
Het Borsthuis in Hengelo moet vanaf volgend voorjaar hét centrale punt in Twente worden wat betreft de behandeling van de ziekte van Parkinson.
Beeld: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.