Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuwe wijk €™t Getfert in Enschede kleurt groen

427457 getfert 6

Negentig nieuwe huurhuizen in t Getfert geven deze buurt al de uitstraling van een tuindorp. De volgende stap is de vervanging van tegels in de straten door lange stroken met vaste planten.

De Medanstraat ziet er nu nog uit als elke straat direct na afronding van de bouw van een nieuwe wijk. Een ingedeukt wegdek en veel zand waarin onkruid welig tiert. Maar over een paar maanden is het verbindingsstraatje tussen de Wooldriksweg en de Delistraat onherkenbaar, verzekeren gemeentelijk landschapsarchitect Henk Visscher en wijkmanager Bert Timmen van de corporatie De Woonplaats.

De gemeente en de corporatie hebben elkaar gevonden in het vergroenen van het nieuwe deel van t Getfert. Daarvoor wordt niet alleen de Medanstraat onder handen genomen, maar ook de Delistraat, de Wooldriksweg, de Getfertweg en de Atjehstraat.

De auto eruitDonderdag zijn de laatste vier van de negentig nieuwe huurhuizen in de buurt opgeleverd. Nu de metselaars en timmerlieden klaar zijn kunnen de tuiniers en stratenmakers aan de slag. Dat gebeurt direct na de bouwvakvakantie. De Delistraat ondergaat een metamorfose. De auto gaat eruit , zegt Henk Visscher. Er komt een wandel- en fietspad met daarlangs twee stroken met boompjes en vaste beplanting. Die sluiten aan bij het groene lint dat we in de Delistraat realiseren.

In plaats van allemaal kleine voortuintjes komt in deze straat beplanting over een lengte van 300 meter en een breedte van 1,90 meter. Visscher. In deze groenstrook wordt ook water opgevangen. Dat voorkomt bij hevige regen wateroverlast, maar zorgt bij hitte tevens voor verkoeling. De groenstrook fungeert als een spons die het water opzuigt. Als dat verdampt, dan geeft dat een paar graden verkoeling in een stadse bebouwing.

Voorbeelden
Voor het groene lint langs de huizen in de Delistraat gelden de Parkweg en het plein voor het ziekenhuis MST als voorbeelden. Daar heb je vergelijkbare groenstroken. Dergelijke vaste planten zetten we ook hier neer. Die zul je tevens terugzien op plekken in andere straten in deze nieuwe buurt. Ook daar ontstaan dan groene linten voor de woningen.

De kosten voor de vergroening van de nieuwe buurt in t Getfert betalen de gemeente en de corporatie samen. Bij de plannen zijn de bewoners vanaf het begin betrokken, aldus Timmen. We spraken af dat we twee keer per jaar de beplantingsstroken bijhouden. De bewoners zullen tussentijds het onkruid eruit halen.

Enschede en De Woonplaats hopen dat de vergroening van de buurt niet beperkt blijft tot het straatbeeld, maar dat de bewoners die doorzetten in hun tuin. Dus zo weinig mogelijk tegels en veel gras en planten. Daar streefden ook enkele nieuwe bewoners van de huurhuizen eerder naar bij hun plannen met de Delistraat. Ze deden een gooi naar de titel Groenste straat van Overijssel . Dat resulteerde uiteindelijk niet in de beoogde prijs.

Doodgebloed
Sindsdien is het initiatief wat doodgebloed is de indruk van Dyon Liefers (28). Hij woont sinds twee maanden in het nieuwe deel van t Getfert. Het is hier mooi geworden en de ligging ten opzichte van het centrum is prachtig. Liefers is blij met de plannen van de gemeente en de corporatie. Of ze door de bewoners worden overgenomen bij de inrichting van de tuintjes is nog de vraag. Ik denk wel dat de meesten minder tegels leggen, maar veel mensen willen toch liever een schutting dan een heg.

Timmen: Die keuze is aan de bewoners. We merkten wel dat het initiatief van twee bewoners om mee te doen aan de wedstrijd Groenste straat van Overijssel het bewustzijn in de buurt aanwakkerde. Hopelijk neemt dat verder toe als de mensen zien hoe mooi de groenstroken voor hun huizen worden.

Rumoerige voorgeschiedenisNog voor het begin van de bouw van de negentig eengezinswoningen in t Getfert in het voorjaar van 2018 waren ze allemaal verhuurd. Het enthousiasme bij het begin van het bouwproject stond haaks op de rumoerige voorgeschiedenis.

Een deel van de oorspronkelijke bewoners van de ruim honderd jaar oude wijk verzetten zich hevig tegen de sloop en vervangende nieuwbouw en de rechter moest eraan te pas komen om de huurders uit hun woning te krijgen. In 2015 verlieten de laatste twee huurders onder protest hun woning. Daarna zijn er 101 woningen met de grond gelijkgemaakt.

De nieuwe woningen zijn duurzaam en gasloos. De corporatie De Woonplaats werkte bij het ontwikkelen van het nieuwe wijkje samen met aannemer de KlaassenGroep, Geesink Weusten Architecten en Ordelman & Dijkman Installatietechniek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.